Европейската комисия приветства постоянната амбиция на България да се присъедини

...
Европейската комисия приветства постоянната амбиция на България да се присъедини
Коментари Харесай

ЕК с първи коментар на новината, че България няма да успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

" Европейската комисия приветства непрекъснатата упоритост на България да се причисли към еврозоната, когато бъдат изпълнени всички критерии за това ", обявиха от Комисията за   във връзка новината, че въвеждането на еврото у нас няма да стане на 1 януари 2024 година, както бе планувано. Причините са, че българската политическа класа отхвърли да приготви законодателните промени, които бяха ангажимент преди приемането на еврото, както и прекомерно високата инфлация.

" Присъединяването към еврозоната се ръководи от система от транспарантни правила и критерии, гарантиращи еднообразно отношение към страните, тръгнали по този път и обезпечава сполучливо участие. Независимо от съответната дата на присъединение, Комисията ще продължи да работи дружно с България, с цел да разреши нейно сполучливо участие в еврозоната ", споделят още Европейска комисия.

Днес следобяд министърът на финансите Росица Велкова разгласи, че страната ни няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година

На съвещанието на Еврогрупата при започване на седмицата България не е била изслушана за готовността й, въпреки точката да е била в дневния ред. Причината е, че не изпълняваме инфлационния аршин по Маастрихт и не сме приели нужното законодателство, с цел да изиска оценка за присъединение към еврозоната от 1 януари 2024 година, изясни Велкова. По думите й новата целева дата е 1 януари 2025 година

" Възможна е и по-ранна дата, като да вземем за пример 1 юли 2024 година, допустима е и по-късна дата. Всички зависи дали ще осъществим критериите и по кое време ще ги осъществим ", уточни министърът.

" Ако няма явен целеви интервал за замяната на лв. с евро, кредитният рейтинг на страната ни ще се утежни, което ще има отрицателно отношение и по лихвите по дълга ", добави Велкова.

48-то Народно заседание утвърди бързото присъединение на България към еврозоната, само че по този начин и не съумя да гласоподава основни законопроекти по пътя към еврото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР