Европейската комисия приветства напредъка, осъществен през последните три месеца след

...
Европейската комисия приветства напредъка, осъществен през последните три месеца след
Коментари Харесай

България ще получи 45 млн. евро за пилотния проект в областта на убежището и управлението на границите

Европейската комисия приветства напредъка, сбъднат през последните три месеца след стартирането на пилотните планове в България и Румъния в региона на убежището, връщането, ръководството на границите и интернационалното съдействие, оповестиха от Европейска комисия.


Пилотните планове са шестмесечни и започнаха през март 2023 година Те се основават на положителните практики и опит в България и Румъния, и са директно разследване от писмото на ръководителя на Фон дер Лайен от 26 януари 2023 година и заключенията на Европейския съвет от 9 февруари, както и от Плана за деяние на Европейски Съюз за Западните Балкани от декември 2022 година

България

България предприе оперативни стъпки с поддръжката на Комисията за възстановяване на ускорените процедури за даване на леговище и дефинира лист на сигурните страни на генезис в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз. С цел да се рационализира използването на процедурите за даване на леговище и процедурите за връщане, България изследва опцията за издаване на негативно решение за интернационална протекция дружно с решение за връщане. Органите работят по цифровизацията на системите за леговище и връщане с поддръжката на организациите на Европейски Съюз и службите на Комисията.

България също по този начин ускори съдействието с Агенцията на Европейския съюз в региона на убежището (EUAA) в региона на убежището и приемането. Предвижда се през лятото да завърши преразглеждането на оперативния проект на EUAA за България. България също по този начин ускори съдействието с Frontex. Това включва пътна карта за потребление на цялостния потенциал на Агенцията за ръководство на границите и връщане с спомагателни запаси, като да вземем за пример непрекъснат корпус и техническо съоръжение. Frontex към този момент даде спомагателна поддръжка на България посредством съветници и устни преводачи в региона на връщането. България и Frontex също ще подпишат взаимен проект за деяние по отношение на връщането.

България също по този начин ускори съдействието с Европол за битка с мрежите за контрабанда и за ограничение на следващи придвижвания на лицата в границите на Европейски Съюз. България към този момент сътвори народен механизъм за продан на информация и скоро ще сътвори оперативна работна група за битка с противозаконното навлизане на мигранти.

Румъния

През май 2023 година Румъния промени националното законодателство в региона на убежището, с цел да даде опция за присъединяване на специалисти от EUAA в регистрацията и оценката на молбите за леговище. През декември 2022 година сред EUAA и Румъния беше подписан действен проект за повишение на потенциала за приемане и обработка на молбите за леговище.

От април 2023 година насам EUAA е предоставила единадесет устни преводачи в районния център на Тимишоара в региона на убежището. Четирима спомагателни специалисти на EUAA ще бъдат изпратени да подкрепят органите при обработването на заявките.

Що се отнася до връщането, през май 2023 година Румъния промени законодателството си, с цел да даде опция за издаване на негативно решение по отношение на интернационалната протекция дружно с решение за връщане. Напредък бе реализиран и във връзка с актуализирането на националната осведомителна система за ръководство на случаите на връщане и по-тясното ѝ привеждане в сходство с осведомителните системи на Frontex, с цел да се даде опция за по-точен разбор и статистическа информация. През май 2023 година Румъния се причисли към програмата за взаимни служби за реинтеграция на Frontex, която дава поддръжка за реинтеграцията на връщанията. Румъния също по този начин поддържа двустранни контакти с страните членки посредством Мрежата на високо ниво по въпросите на връщането и с Frontex по отношение на положителните практики в региона на връщането, по-специално консултациите в региона на връщането.

Що се отнася до ръководството на границите и интернационалното съдействие, Румъния продължи сполучливо да ръководи външните си граници със Сърбия. Това се реализира посредством взаимни действия със сръбските органи за попречване на противозаконната миграция, изпълнявани посредством общия патрулен протокол. Чрез усилване на съдействието с Frontex, румънските органи ще одобряват и употребяват първите мобилни транспортни средства за наблюдаване на Frontex в румънско-сръбския граничен сектор от оперативната зона Terra 2023.

Румъния продължава да си сътрудничи с организациите на Европейски Съюз в региона на взаимните следствия на проведената престъпност. Това включва присъединяване в Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпните закани (EMPACT) и нейния действен проект за деяние за битка с незаконните мрежи, участващи в контрабандата на мигранти.

Финансова поддръжка от Европейски Съюз за подсилване на ръководството на външните граници

Комисията дава нова финансова поддръжка на Румъния и България за осъществяването на тези пилотни планове. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния — 10,8 млн. евро. Средствата ще бъдат добавени към националните стратегии в границите на Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика (ИУГВ), част от Фонда за интегрирано ръководство на границите.

Освен това Комисията ще насочи предложения за показване на оферти, отворени за всички страни членки, за създаването на електронни системи за наблюдаване по сухопътните външни граници (140 милиона евро) и за поддръжка на системите за приемане и даване на леговище в страните членки, подложени на напън (120 милиона евро), като се обърне особено внимание на приемането на непридружени малолетни лица и потенциала за приемане на границата. Финансовата поддръжка е част от работните стратегии на тематичния механизъм за интервала 2023—2025 година и идва от фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ (ФУМИ) и Инструмента за финансова поддръжка за ИУГВ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР