Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през

...
Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през
Коментари Харесай

ЕК: Как да се пазим през зимните месеци от К-19

Европейската комисия одобри тактика за стабилно ръководство на пандемията през идващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса заради характерни условия, като да вземем за пример събирания на закрито, съобщи БГНЕС.

В тактиката се предлага да продължим да бъдем бдителни и внимателни през зимния интервал и през 2021 година, когато ще разполагаме с безвредни и ефикасни ваксини. След това Комисията ще даде спомагателни насоки за постепенна и координирана анулация на противоепидемичните ограничения.

Изключително значимо е Европейски Съюз да работи координирано, с цел да се обезпечи изясненост за жителите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината. При всяко облекчение на ограниченията би трябвало да се вземат поради епидемиологичната конюнктура и съществуването на задоволителен потенциал за тестване, следене на контактите и лекуване на пациентите, оповестиха от Европейска комисия.

Основните рекомендации от тактиката са:

Физическото разграничаване и ограничението на обществените контакти са извънредно значими за зимните месеци, в това число през ваканционния интервал. Мерките следва да бъдат съобразени с локалната епидемиологична конюнктура, с цел да се ограничи тяхното обществено и икономическо влияние и да бъдат по-добре одобрявани от хората.

Тестването и следенето на контактите са доста значими за откриването на огнища и спирането на разпространяването. Повечето страни членки към този момент разполагат с национални приложения за следене на контакти, а европейският портал за оперативна съгласуемост на националните сървъри (EFGS) дава опция за трансгранично следене.

За да се обезпечи безвредно пътешестване, е значимо да се работи координирано във връзка с възможното увеличение на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура би трябвало да бъде готова и хората да бъдат ясно осведомени за изискванията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, в случай че епидемиологичната конюнктура в страната на тръгване е по-лоша от дестинацията на пътешестване.

Капацитет и личен състав в здравната система: Необходимо е здравните заведения да приложат проекти за непрекъснатост на активността, с цел да може огнищата на COVID-19 да бъдат ръководени без да се лимитира достъпът до лекуване на други болести. Недостигът на здравно съоръжение може да бъде решен посредством взаимното възлагане на публични поръчки.

Умората от пандемията и проблемите с психологичното здраве са естествено събитие в актуалната обстановка. Държавите членки би трябвало да следват насоките на Европейския район на Световната здравна организация за активизиране на социална поддръжка за справяне с умората от пандемията. Следва да се подобрят опциите за приемане на психосоциална поддръжка.

Комисията е подготвена да поддържа при нужда страните членки при въвеждането на имунизациите в сходство с техните проекти за подготовка и осъществяване на имунизация.

Възприемането на общ метод на Европейски Съюз към документите за имунизация би подобрило дейностите на здравните управляващи в страните членки и доверието на жителите в акцията по имунизиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР