Европейската комисия прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора

...
Европейската комисия прие преразгледани правила за държавната помощ в сектора
Коментари Харесай

ЕК увеличава националните помощи за земеделските стопани

Европейската комисия одобри преразгледани правила за държавната помощ в бранша на селското стопанство (т.нар. минимална помощ или помощ de minimis), с които се усилва оптималният размер на средствата, които националните органи могат да провиснал за подкрепяне на земеделските стопани, без да е належащо авансово утвърждение от Комисията, оповестиха от Европейска комисия.
Благодарение на това решение страните от Европейски Съюз ще имат опция да усилят поддръжката за земеделските стопани, без да се нарушава действието на пазара, като в същото време се понижи административната тежест за националните органи.
Максималният размер на помощта, която може да бъде предоставена на едно земеделско стопанство за тригодишен интервал, ще се усили от 15 000 евро на 20 000 евро.
За да се избегне вероятно нарушение на конкуренцията, всяка страна от Европейски Съюз разполага с оптималната сума на национално равнище, която не може да надвишава. Националният таван се дефинира в размер на 1,25 % от годишната селскостопанска продукция на съответната страна през същия тригодишен интервал (в съпоставяне с 1 % според сегашните правила).
Ако за даден селскостопански бранш съответната страна не изразходва повече от 50 % от общия си пакет за национална помощ, тя може в допълнение да усили размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 евро, а националният таван – до 1,5 % от годишната продукция.
Увеличението на таваните влиза в действие на 14 март и може да се ползва със задна дата във връзка с помощите, които дават отговор на всички условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР