Европейската комисия прие днес съобщение и четири доклада, които ще

...
Европейската комисия прие днес съобщение и четири доклада, които ще
Коментари Харесай

ЕК призова за по-добро прилагане на правилата срещу пране на пари и финансиране на тероризма


Европейската комисия одобри през днешния ден известие и четири отчета, които ще оказват помощ на европейските и националните органи да се борят по-ефективно с рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, заяви пресофисът на Европейска комисия. Комисията „ Юнкер “ вкара строги правила с четвъртата и петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари и ускори надзорната роля на Европейския банков орган. В отчетите се акцентира потребността от изцяло осъществяване на директивите и от премахване на редица структурни недостатъци в използването на разпоредбите на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Въз основа на оповестения през днешния ден пакет от документи ще бъдат взети бъдещите решения за това по какъв начин в допълнение да се укрепи нормативната уредба на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари.

В известието „ Към по-добро използване на нормативната уредба на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма “ се прави обзор на оповестените през днешния ден четири отчета: отчетът за наднационална оценка на рисковете съдържа актуализация на секторните опасности, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Докладите по отношение на оценката на неотдавнашни случаи на изпиране на пари във финансовата сфера с необятен отзив, звената за финансово разузнаване и взаимосвързаността сред централизираните регистри на банковите сметки проучват минусите на сегашния контрол и съдействието в областта на изпирането на пари и показват способи за премахване на тези дефекти.

Оценка на рисковете от изпиране на пари на вътрешния пазар

Докладът за наднационална оценка на рисковете е инструмент, който оказва помощ на страните членки да разпознават опасности от изпиране на пари и финансиране на тероризма и да работят за отстраняването им. Той се приема от Комисията на всеки две години от 2017 година насам. В отчета се показва, че множеството рекомендации от първата наднационална оценка на рисковете са били изпълнени от другите виновни страни. Продължават обаче да са налице някои хоризонтални недостатъци, по-специално по отношение на анонимните артикули, идентифицирането на действителните притежатели и новите нерегулирани артикули, като да вземем за пример виртуалните активи. Част от тези въпроси ще бъдат решени с идното транспониране на Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари.

В отчета се напомня също по този начин, че страните членки към момента би трябвало да транспонират напълно Четвъртата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари.Комисията приканва страните членки да приложат директиватаизцяло и изпълнят рекомендациите от този отчет. Това ще усъвършенства съдействието сред надзорните органи, ще увеличи осведомеността измежду задължените субекти и ще даде спомагателни насоки по отношение на идентифицирането на действителните притежатели.

Оценка на неотдавнашни случаи на изпиране на пари и поучения от тях

След няколко съвещания с Европейския парламент и в резултат на искане на Съвета от декември 2018 година Европейската комисия проучва 10 неотдавнашни обществено известни случая на изпиране на пари в банки на Европейски Съюз, с цел да прегледа минусите и да даде насоки за бъдещи дейности.

Докладът не е обстоен, само че демонстрира следното:

В няколко от оценените случаи банките не са изпълнили дейно, а от време на време въобще не са изпълнили условията, свързани с битката с изпирането на пари. Те не са разполагали с подобаващите вътрешни механизми за попречване на изпирането на пари и не са приспособили политиките си за битка с изпирането на пари/финансирането на тероризма в случаите на рискови бизнес модели. В констатациите се акцентира също по този начин неналичието на съгласуване сред тези политики на нивото на обособените субекти или на нивото на групата.

- Предприетите от националните органи ограничения за контрол са се различавали значително във връзка с своята навременност и успеваемост. Наблюдават се огромни разлики във връзка с приоритизирането, ресурсите, експертните познания и наличните принадлежности. По-специално по отношение на надзора на банкова група, надзорните органи са проявявали наклонност да разчитат прекалено на мрежата за битка с изпирането на пари на приемащите страни членки, което е попречило ефикасните надзорни дейности на нивото на Европейски Съюз в трансгранични случаи. Освен това разпределението на отговорностите е довело до неефективно съдействие сред органите за битка с изпирането на пари, органите за пруденциален контрол, звената за финансово разузнаване и правоприлагащите органи.

Тези дефекти демонстрират съществуването на структурни проблеми при използването на разпоредбите на Европейски Съюз, които досега са прегледани единствено отчасти. Разпокъсаността в регулаторната и надзорната област, в комбиниране с разнообразието от задания, пълномощия и принадлежности на обществените органи, водят до недостатъци при използването на разпоредбите на Европейски Съюз. Недостатъците в политиките и надзора, свързани с изпирането на пари, са по-ярко изявени при трансгранични случаи — както в Европейски Съюз, по този начин и по отношение на страни отвън Европейски Съюз. Въпреки че банките и надзорните органи са подхванали основни дейности, належащо е да се направи повече. Нужни са да вземем за пример в допълнение хармонизиране сред страните членки и засилен контрол.

Нужда от по-голямо съдействие сред звената за финансово разузнаване Звената за финансово разузнаване (ЗФР) играят основна роля за идентифициране на рисковете от изпиране на пари във всяка страна.

През последните години Платформата на Европейски Съюз по отношение на ЗФР, която е експертна група на Комисията, усъвършенства съдействието в забележителна степен, само че съгласно Комисията към момента остават следните проблеми:

- Достъп на ЗФР до информация: поради другия си статут, пълномощия и метод на образуване някои ЗФР нямат достъп до съответната информация (финансова, административна и обвързвана с правоприлагането) и не могат да я обменят.

- Обменът на информация сред ЗФР продължава да е непълен и постоянно е прекомерно муден. ИТ принадлежности: от време на време ЗФР не разполагат с подобаващите

- ИТ принадлежности за ефикасното предаване и събаряне на информация към/от FIU.net.

- Ограничено приложно поле на Платформата на Европейски Съюз по отношение на ЗФР , която не може да популяризира правнообвързващи мостри, насоки и стандарти. В отчета се оферират някои съответни промени, като да вземем за пример нов механизъм за поддръжка, който ще усъвършенства съдействието сред звената за финансово разузнаване в Европейски Съюз.

Взаимосвързаност сред централизираните регистри на банковите сметки

Докладът по отношение на взаимосвързаността сред централизираните регистри на банковите сметки съдържа редица детайли, които би трябвало да бъдат прегледани предвид на възможна взаимовръзка сред регистрите на банковите сметки и системите за добиване на данни. Комисията счита, че това би могло да бъде осъществено под формата на централизирана система с обща платформа на нивото на Европейски Съюз. За постигането на взаимосвързаност ще бъде нужен законодателен акт след съвещания с държавните управления на страните членки, звената за финансово разузнаване, правоприлагащите органи и службите за възобновяване на активи.

Днешните отчети ще послужат за основа на полемиката за спомагателни дейности в тази област, в това число във връзка със отговорностите на финансовите институции и нужните пълномощия и принадлежности за ефикасен контрол, акцентират от Европейска комисия. При актуалната степен на консолидиране на банковия пазар ще бъде нужна и спомагателна работа по трансграничните аспекти на уредбата за битка с изпирането на пари/финансирането на тероризма. Комисията ще продължи да следи от близко по какъв начин страните членки ползват разпоредбите на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари.

" Трябва да лишим нарушителите и терористите от всякаква опция за корист с финансовата ни система и за застрашаване на сигурността на европейците. На оперативно равнище бързо могат да бъдат направени някои напълно съответни усъвършенствания. Комисията ще продължи да подкрепя страните членки в тази сфера и ще обмисли благоприятни условия за превъзмогване на останалите структурни провокации ", съобщи първият заместник-председател Франс Тимерманс.

Според заместник-председателят на Комисията за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис, който дава отговор също за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари: " Наличието на постоянна уредба за попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма и за битка с тях е от главно значение за опазване на целостта на европейската финансова система и понижаване на рисковете за финансовата непоклатимост. Настоящите разбори обаче демонстрират, че строгите правила на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари не се ползват еднообразно от всички банки и всички страни — членки на Европейски Съюз. Налице е систематичен проблем в способността на Съюза да предотвратява потреблението на финансовата система за противозаконни цели. Този проблем би трябвало да бъде прегледан и решен допустимо най-скоро ".

" Разполагаме със строги правила за битка с изпирането на пари на нивото на Европейски Съюз, само че би трябвало всички страни членки да ги ползват на място. В Европейски Съюз не би трябвало да има едва звено, което нарушителите биха могли да употребяват. Неотдавнашните кавги демонстрираха, че страните членки би трябвало да дадат приоритет на този въпрос ", разяснява и комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова.

По време на мандата на Комисията „ Юнкер “ Европейски Съюз укрепи нормативната уредба за битка с изпирането на пари/финансирането на тероризма посредством приемането на Четвъртата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, която страните членки трябваше да транспонират до юни 2017 година В момента Комисията прави оценка на транспонирането на Четвъртата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, като в същото време ревизира дали страните членки ползват разпоредбите по сполучлив метод. Комисията стартира процедури за нарушаване против поголямата част от страните членки, защото реши, че получената от страните членки информация не сочи за цялостно транспониране на тази инструкция. Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари ще разшири пълномощията на звената за финансово разузнаване, ще усили прозрачността по отношение на информацията за действителните притежатели и ще вкара правила по отношение на виртуалните валути и предплатените карти за по-ефективно попречване на финансирането на тероризма. Държавите членки би трябвало да транспонират директивата в националното си право до 1 януари 2020 година След откритите през 2018 година няколко случая на изпиране на пари Комисията сътвори през май 2018 година взаимна работна група дружно с европейските надзорни органи и Европейската централна банка.

Въз основа на рекомендациите на работната група Комисията разгласява през септември 2018 година известие за подсилване на разпоредбите по отношение на битката с изпирането на пари и на пруденциалните рамки и нови правила за усилване на ролята на европейския банков орган. В резултат тази тематика бе по-активно застъпена в законодателството по отношение на пруденциалните банкови практики посредством приемането на Петата инструкция за финансовите условия през декември 2018 г
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР