Европейската комисия прие днес предложения за възстановяване на увредените екосистеми

...
Европейската комисия прие днес предложения за възстановяване на увредените екосистеми
Коментари Харесай

ЕК иска 50 процента по-малко пестициди до 2030 година

Европейската комисия одобри през днешния ден оферти за възобновяване на повредените екосистеми и връщане на природата в цяла Европа - от земеделските земи и моретата до горите и градската среда. Комисията предлага да се понижи използването на химически пестициди с 50 % до 2030 година. Законодателните оферти целят възобновяване на природата до 2050 година.

Всяка страна членка ще би трябвало да се ангажира с цели за възобновяване на природата в другите екосистеми. До 2030 година да бъдат обхванати минимум 20 % от сухоземните и морските зони на Европейския съюз с ограничения за възобновяване на природата, до 2050 - всички екосистеми, които се нуждаят от възобновяване.

Мерките за възобновяване на природата са свързани с възвръщане на дивата природа, засаждане на дървета, екологизиране на градовете и инфраструктурата и унищожаване на замърсяването.

Брюксел е подготвен да даде към 100 милиарда евро за разноски за биологично многообразие, в това число възобновяване.

Предложените цели включват:

- Обръщане на наклонността за понижаване на популациите на пчелите и другите опрашители до 2030 година и увеличение на техните популации оттова нататък;

- Без чиста загуба на зелени градски площи до 2030 година, нарастване с 5% до 2050 година, минимум 10% покритие от дървесни корони във всеки европейски град, населено място и предградие и чисто нарастване на зеленото пространство, което е интегрирано в постройките и инфраструктурата;

- В селскостопанските екосистеми - изцяло увеличение на биологичното многообразие и позитивна наклонност за тревни пеперуди, птици, живеещи върху аграрни земи, органически въглерод в обработваемите минерални почви и разнородни особености на ландшафта в земеделската земя;

- Възстановяване и връщане на влажни зони на пресушени торфища, употребявани за селскостопански цели и в обекти за рандеман на торф;

- В горските екосистеми - общо увеличение на биологичното многообразие и позитивна наклонност за съгласуваност на горите, изсъхнала дървесина, дял на горите с неравномерна възраст, горски птици и ресурси от органически въглерод;

- Възстановяване на морските местообитания, като да вземем за пример морски треви или дъна на седименти, както и възобновяване на местообитанията на емблематични морски типове като делфини и морски прасета, акули и морски птици;

- Премахване на речните бариери, тъй че до 2030 година най-малко 25 000 километра реки да бъдат превърнати в свободно течащи реки.

За да се спомогне за постигането на задачите ще се изисква от страните членки да разработят национални проекти за възобновяване в тясно съдействие с учените, заинтригуваните страни и обществеността.

По отношение на намаляването на използването на химически пестициди от страните членки ще се чака да дефинират свои лични национални цели за понижаване на излъчванията в границите на избрани параметри, с цел да се подсигурява постигането на задачите за целия Европейски съюз. Ще се вкарат нови правила за щадящ околната среда надзор на вредителите.

Еврокомисията дава обещание нови правила на общата селскостопанска политика, с цел да се подсигурява, че земеделските стопани ще бъдат обезщетени за всички разноски, свързани с използването на новите правила, за временен интервал от 5 години.

Според Европейската комисия над 80 % от местообитанията в Европа са в неприятно положение. Най-засегнати са влажните зони, торфищата, пасищата и дюнните местообитания.

В Западна, Централна и Източна Европа влажните зони са намалели с 50% от 1970 година насам. 71% от рибата и 60% от земноводните популации са намалели през последното десетилетие. Между 1997 и 2011 година загубата на биологично многообразие се прави оценка на 3,5 - 18,5 трилиона евро годишно.

Брюксел счита, че икономическите изгоди от възобновяване на торфища, блатисти местности, гори, пустеещи земи, пасища, реки, езера, морски и крайбрежни влажни зони ще са осем пъти по-големи от разноските.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР