Европейската комисия прие днес най-новия си доклад за предприетите от

...
Европейската комисия прие днес най-новия си доклад за предприетите от
Коментари Харесай

ЕК не решава за отпадане на мониторинга преди становище от Съвета и ЕП

Европейската комисия одобри през днешния ден най-новия си отчет за подхванатите от България дейности за осъществяване на уговорките ѝ във връзка със правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност в подтекста на механизма за съдействие и инспекция (МСП).

В днешния отчет се преглежда постигнатият през миналата година прогрес в осъществяването на последните 17 рекомендации, дадени от Комисията в отчета ѝ от януари 2017 година В него със удовлетворение се отбелязва поредната работа на България по осъществяването на тези рекомендации, оповестиха от Европейска комисия.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на присъединението ѝ към Европейски Съюз. Необходимо е България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване. България би трябвало да реализира мониторинг на трайното осъществяване на промените посредством новооснован съвет, който ще действа след привършване на мониторинга на Комисията, като достигнатите изводи ще се употребяват в бъдещия разговор с Комисията в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, по този начин и механизмът, обхващащ целия Европейски Съюз, следва да подкрепят устойчивостта и необратимостта на промените, даже след края на МСП за България. Преди да вземе дефинитивно решение, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер сподели: Още при започване на мандата си заявих, че бих желал механизмът за съдействие и инспекция да завърши при тази Комисия. Разбира се, реализирането на тази упоритост постоянно е зависело от осъществяването на всички условия в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност. През последните години България означи впечатляващ прогрес в осъществяването на рекомендациите на Комисията. Въпреки че към момента са налице провокации, свързани с осъществяването на нужните промени и поддържането на набраната скорост, маркираният от България прогрес понастоящем е задоволителен, с цел да се обмислят прекратяването на действието на МСП и потреблението на нови механизми за мониторинг на национално ниво и на нивото на Европейски Съюз. Ще чуем деликатно мненията на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение.

От последния си отчет през ноември 2018 година Комисията следи консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дълготраен проект ще бъдат нужни решителност и следващи дейности на първо място на национално ниво посредством съвета, който ще действа след привършване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместител министър-председателя, отговарящ за правосъдната промяна, и от представител на Висшия правосъден съвет. Отговорността за обезпечаване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното действие на страната е вътрешна конституционна отговорност на всички национални държавни управления към техните жители. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите страни членки. В тази връзка въпросите, обсъждани от съвета, който ще действа след привършване на мониторинга, ще бъдат употребявани и в разговора с Комисията в границите на бъдещия механизъм на Европейски Съюз за върховенството на закона.

В допълнение към уговорката за продължение на промените, свързани с битката с корупцията, Комисията отбелязва по-специално уговорката на българското държавно управление да вкара процедури по отношение на отчетността на основния прокурор, в това число за опазване на независимостта на правосъдната власт в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също по този начин уговорката на българските органи да одобряват законодателство за анулация на разпореждания на Закона за правосъдната власт, изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участие в професионални сдружения.

Европейска комисия напомня, че механизмът за съдействие и инспекция (МСП) беше основан при присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година като преходна мярка за улеснение на продължаващите старания на България да реформира правосъдната си система и да ускори битката с корупцията и проведената престъпност. Той съставлява взаимен ангажимент на българската страна и на Европейски Съюз. В сходство с решението за основаване на механизма и както беше очебийно от Съвета, използването на МСП ще завърши, когато всички индикатори, използвани за България, бъдат изпълнени по приемлив метод.

През януари 2017 година Комисията извърши цялостна оценка на напредъка, реализиран през десетте години от съществуването на механизма. Тази вероятност даде по-ясна визия за забележителния прогрес, реализиран след присъединението, а Комисията съумя да формулира седемнайсет рекомендации, чието осъществяване би било задоволително, с цел да се постави завършек на процеса по МСП. Прекратяването на МСП ще зависи от осъществяването на тези рекомендации по необратим метод и от изискването измененията да не доведат до явен поврат в хода на напредъка.

Оттогава Комисията извърши две оценки на напредъка по осъществяването на рекомендациите. В отчета от ноември 2017 година Комисията заключи, че постигнатият прогрес е забележителен. Въпреки че Комисията към момента не можеше да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен, тя разясни, че с непрекъсната политическа ангажираност и решителност за реализиране на прогрес в промените България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации по МСП в близко бъдеще. Съветът приветства забележителните позитивни стъпки, като в същото време означи, че следва още доста работа.

През ноември 2018 година Комисията приветства напредъка към бързо преустановяване на действието на МСП и стигна до заключението, че първият, вторият и шестият индикатор могат да се смятат за краткотрайно изпълнени. По отношение на другите три индикатора, свързани с продължаващата промяна на правосъдната власт и битката с корупцията, към момента бяха нужни спомагателни старания, с цел да се обезпечи цялостното осъществяване на рекомендациите от януари 2017 година Съветът взе под внимание заключенията на Комисията и насърчи България да употребява позитивния подтик, с цел да консолидира напредъка по безапелационен и необратим метод.

В днешния отчет се преглеждат подхванатите от България дейности след ноември 2018 година В него се съдържа оценката на Комисията на това по какъв начин българските органи са подходили към 17-те рекомендации. Докладът се съпровожда от работен документ на службите, който съдържа обстоен разбор на Комисията въз основа на непрекъснатия разговор сред българските органи и службите на Комисията.

Преди да вземе дефинитивно решение за преустановяване на действието на МСП за България, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР