Европейската комисия прие днес Акт в подкрепа на производството на

...
Европейската комисия прие днес Акт в подкрепа на производството на
Коментари Харесай

С 500 млн. евро Еврокомисията ще разшири и ускори производството на муниции

Европейската комисия одобри през днешния ден Акт в поддръжка на производството на муниции (ASAP), включващ разнообразни ограничения, както и половин милиард евро, за осъществяване на третата част от проекта за незабавно изпращане на боеприпаси и ракети за Украйна.

Планът от 20 март планува изпращане на 1 млн. единици муниции в идващите 12 месеца, втората е за взаимно пазаруване на още толкоз годишно за попълване на изпратените ресурси, а третата е с по-дългосрочна цел - да се усили индустриалният потенциал на Европейски Съюз и да се оправи с сегашния дефицит на муниции и ракети, както и на техните съставни елементи.

Предложението е с висок приоритет, скоро ще бъде импортирано в Европейския парламент и Комисията ще работи за това то да бъде утвърдено до края на юни. Инструментът, който се съдържа в него, ще спре да се ползва в средата на 2025 година

Предвидените 500 млн. евро се чака да надвишават 1 милиарда евро с включването на националните държавни управления и бизнеса, разясни през днешния ден на брифинг в Брюксел еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.Основните финанси се чакат от Европейския фонд за защита и от препоръчаният предишния юли от Комисията Акт за укрепване на европейската отбранителна промишленост посредством взаимни поръчки (EDIRPA). Може да се употребяват част от средствата за пандемията от COVID-19, от Плана за възобновяване и резистентност и от кохезионните фондове на Европейски Съюз, добави той.

Предложената законодателна мярка ще улесни достъпа до финансиране за сдружения от Европейски Съюз в региона на боеприпасите и ракетите, евентуално посредством специфичен механизъм, наименуван в известието " Фонд за увеличение ". Този фонд ще има за цел да поддържа предприятия във веригите за доставка на муниции и ракети, с цел да имат достъп както до обществено, по този начин и до частно финансиране за да ускорят вложенията, нужни за увеличение на индустриалния потенциал.

 С 500 млн. евро Еврокомисията ще разшири и форсира производството на боеприпаси
© European Union 2023

Бретон описа, че е в края на обиколката си в 11 страни от Европейски Съюз (сред тях първоначално бе и България - бел.ред.), способни да създават 152 мм и 155 мм снаряди или мини за 120 мм минохвъргачки, апропо, от които Украйна се нуждае изключително доста сега. " Посетих ги и с цел да оценим потенциала им, да получим цялостна картина и схващане от какво се нуждаят те, с цел да ускорят и усилят производството. Утре съм в Германия, в понеделник завършвам в Испания. "

Предварителните му изводи от тези визити са:
Затова предлагането за нов правилник включва:

Ще бъде предоставена финансова поддръжка за дейности, допринасящи за:
Запитан на брифинга какво общо има с това Планът за възобновяване и резистентност, Тиери Бретон отговори, че една от задачите на тези фондове е резистентност посредством увеличение на индустриалния потенциал и образованието на чиновници.

Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР