Европейската комисия препоръчва да падне мониторингът над България, разбра 24

...
Европейската комисия препоръчва да падне мониторингът над България, разбра 24
Коментари Харесай

Еврокомисията препоръчва да падне мониторингът над България

Европейската комисия предлага да падне мониторингът над България, разбра " 24 часа " от свои източници в Брюксел. Това е записано в 18-ия отчет на Европейската комисия за България. Той би трябвало да бъде показан на следващия ден в Брюксел дружно с отчета за Румъния.

Преди да бъдат показани черновите на отчетите, те би трябвало да бъдат утвърдени от лицей на комисарите.

България е покрила всички индикатори и е спазила всички задължения, написа в черновата на документа, научи " 24 часа " от свои източници в Брюксел. Освен това Европейска комисия ще предложи и да бъде отстранен мониторинговият механизъм. Това е заричане, обещано от настоящия президент на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер при встъпването му в служба. Преди 4 години той даде обещание наблюдението над България и Румъния да падне до края на мандата на тази комисия, който изтича на 1 ноември.

За цялостното отпадане на наблюдението обаче е нужно решение както на Европейския парламент, по този начин и на Европейския съвет, в който заседават министър председателите и президентите на страните от съюза.

През 2017 година - в края на десетата година от действието на механизма, Европейска комисия направи равносметка на достиженията и провокациите, които към момента не са преодолени. Тогава насочи 17 съответни рекомендации по 6-те индикатора, чието осъществяване ще докара до приключването на механизма. В отчета се посочваше, че " с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите неизпълнени рекомендации в близко бъдеще ".

Година по-късно през ноември 2018 година комисията установи, че част от 17-те рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са доста близо до осъществяването. На тази база наблюдението по 3 от 6-те индикатора беше краткотрайно прекъснато. Европейската комисия счита, че България ще бъде в положение да извърши и всички останали рекомендации.

Още преди време ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер беше изразил вяра, че механизмът за съдействие и инспекция за България и Румъния би могъл да отпадне до края на мандата на Еврокомисията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР