Европейската комисия препоръча как държавите от ЕС, където пристигат украински

...
Европейската комисия препоръча как държавите от ЕС, където пристигат украински
Коментари Харесай

ЕК препоръча как да се обменят гривните на украински бежанци в местна валута |

Европейската комисия предложи по какъв начин страните от Европейски Съюз, където идват украински бежанци, да обменят гривни в локална валута. 

Някои страни в Европейски Съюз обмислят въвеждане на национални схеми за продан на лимитирано количество гривни на човек. Според Европейска комисия схемите би трябвало да плануват ограничавания за продан без такси на до 10 000 гривни на емигрант по формалния курс на Националната банка на Украйна.

Продължителността на схемите да бъде най-малко три месеца, предлага комисията. Отчита се, че една от непосредствените потребности на бежанците е да обменят гривни против парите, употребявани в приемащата страна.

Националната банка на Украйна трябваше да прекрати обмяната на гривни в задгранична валута, с цел да отбрани националните ресурси за разплащане, разяснява комисията. Кредитните институции в страните от Европейски Съюз не желаят да обменят гривни поради лимитираната конвертируемост на украинските пари и съпътстващите рискове. 

Комисията предлага също да бъде употребена опростена процедура за финансиране по бюджета за доближаване, с цел да могат страните, където идват бежанците, по-лесно да посрещнат непосредствените им потребности от храна, обезпечаването на съществена материална помощ, както и да покрият разноските за настаняване и транспорти.

Европейска комисия отбелязва, че към този момент обезпечи в допълнение 3,4 милиарда евро за тези цели.

Държавите ще могат да се възползват от авансово избрана сума на седмица за всички, на които са дали краткотрайна протекция.  Възможността е планувана за период до 13 седмици от идването на всеки емигрант. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР