Европейската комисия препоръча да бъдат замразени 13 млрд. евро от

...
Европейската комисия препоръча да бъдат замразени 13 млрд. евро от
Коментари Харесай

Еврокомисията поиска замразяване на 13 млрд. евро за Унгария


Европейската комисия предложи да бъдат замразени 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария, защото Будапеща не извършва уговорките си за съблюдаване на европейското господство на закона.

Брюксел предложи помощта за ковид и други дотации да бъдат отпуснати едвам когато дясното националистическо държавно управление на премиера Виктор Орбан извърши напълно обещанията си за съблюдаване на правилата на правовата страна и върховенството на закона в цялостна степен.

Досегашните ограничения на Будапеща за битка с корупцията не са били задоволителни. Става дума за към 7,5 милиарда евро от бюджета на Общността и 5,8 милиарда евро от помощта за ковид.

 
За страдание Унгария не е поправила ситуацията. Поради това Комисията резервира предлагането си по отношение на ограниченията за бюджетна отбрана непроменено.
Йоханес Хан, комисар по бюджета на Европейски Съюз

Замразените средства могат да бъдат освободени единствено в случай че са изпълнени 27 условия - от подсилване на антикорупционната рамка до възстановяване на независимостта на правосъдната система. Сега страните - членки на Европейски Съюз, ще би трябвало да гласоподават до 19 декември дали да поддържат, отхвърлят или трансформират рекомендацията на Комисията.

Унгарската съпротива приветства предлагането и чака страните членки скоро да го одобрят.

 
През последното десетилетие в Унгария са постъпили милиарди евро, само че здравната система е в по-лошо положение от преди. Конкурентоспособността на страната не се е повишила, тъй като всички тези пари са отишли при олигарсите.
Клара Добрев, евродепутат от Унгария

С това решение този развой може да бъде спрян.

Финансовите министри на Европейски Съюз се нуждаят единствено от квалифицирано болшинство, с цел да одобряват текста. Гласуването е планувано по този начин, че да не се стигне до в допълнение закъснение на други въпроси, които Унгария блокира. Сред тях са отпущането на средства за Украйна и съглашение за световен корпоративен налог.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР