Европейската Комисия предупреди днес, че Великобритания ще трябва да плати

Европейската Комисия предупреди днес, че Великобритания ще трябва да плати ...

Великобритания ще трябва да си плати сметката преди да излезе от ЕС.


Европейската Комисия предупреди днес, че Великобритания ще трябва да плати останалата част от бюджета на ЕС дори ако напусне съюза без сделка.

© БГНЕС
В изявление относно подготовката за напускането на Обединеното кралство от Комисията заявиха, че няма да започнат търговски преговори докато Лондон не изпълни „своите финални ангажименти, които има към ЕС като страна членка”.

Според споразумението, което британският премиер Тереза Мей подписа миналата година, Великобритания ще трябва да изплати около 44 милиарда евро на ЕС.

Сумата ще покрие бюджетния ангажимент на страната към ЕС през преходния период в края на следващата година, но британския парламент отказа да ратифицира сделката, а Брекзит бе отложен за 31 октомври.

Мей е на път да се оттегли като ръководител на британското правителство, а част от кандидатите за нейния пост твърдят, че са готови да напуснат съюза без сделка.

Това ще означава, че няма да има преходен период и това би спестило на Великобритания около 12 милиарда евро, но така сметките свързани с бюджета на ЕС не излизат.

Бившият британски външен министър Борис Джонсън предположи, че тази спестена сума ще даде на Обединеното кралство надмощие в разговорите за развода, но от ЕС заявиха, че за такива разговори не може да става и дума, ако сметката не бъде оправена.
Борис Джонсън стартира кампанията си за следващ британски премиерБорис Джонсън стартира кампанията си за следващ британски премиер
Борис Джонсън, кандидатът за мястото на Тереза Мей като британски премиер, стартира своята дигитална кампания, насочена към поемане на поста на лидер...

Източник: bnt.bg