Европейската комисия предупреди България, че системно не полага усилия, за

...
Европейската комисия предупреди България, че системно не полага усилия, за
Коментари Харесай

Брюксел заплаши България със съд заради незащитени Натура-зони

Европейската комисия предизвести България, че редовно не поставя старания, с цел да дефинира ограничения за запазване на типовете в предпазените зони от европейската екомрежа " Натура 2000 " и в случай че не предприеме дейности в тримесечен период, ще даде страната ни на Съда на Европейския съюз.

Мотивът на Брюксел е, че въпреки през 2007 година България да е определила предпазените зони от " Натура 2000 ", към момента за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за оповестяване. За предпазените зони за местообитанията не са избрани характерни цели и ограничения за запазване на местообитанията и типове в тях.

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че още при стартирането на наказателната процедура поради " Натура 2000 " през януари 2019 година, са били подхванати дейности с измененията в Закона за биологичното многообразие, които сега се намират сред първо и второ четене.

Срещу тях обаче се афишират природозащитниците. Те считат, че поправките отслабват отбраната за Натура-зоните и единственото, което държавното управление би трябвало да направи, с цел да съблюдава европейските условия, е най-накрая да одобри проектите за ръководство на тези територии. Вместо това кабинетът желае те да се утвърждават от локални препоръки, което тормози екоорганизациите, че може да се прокарат бизнес ползи.

Поради тази причина за 7 юли е очакван народен митинг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР