Европейската комисия представя насоки за гарантиране на закрилата на сезонните

...
Европейската комисия представя насоки за гарантиране на закрилата на сезонните
Коментари Харесай

ЕK призовава за действия за закрила на сезонните работници

Европейската комисия показва насоки за гарантиране на закрилата на сезонните служащи в Европейски Съюз в подтекста на пандемията от ковид. Тя дава насоки за националните органи, инспекциите по труда и обществените сътрудници, с цел да се подсигуряват правата, здравето и сигурността на сезонните служащи, както и да се подсигурява, че сезонните служащи са осведомени с правата си.

Трансграничните сезонни служащи се употребяват с необятен набор от права, само че заради краткотрайния темперамент на тяхната работа те могат по-лесно да станат жертва на несигурни условия на труд и живот. Пандемията от ковид даде повече видимост на тези условия, като в някои случаи докара до тяхното утежняване.

Въпреки че Комисията следи вярното използване на разпоредбите на Съюза във връзка с сезонните служащи, отговорността за вярното им използване носят националните органи. Ето за какво незабавно са нужни подобаващи дейности.

Коронавирус в България: от ден на ден инфектирани, немски туристи не съблюдават разпоредбите

Насоките обгръщат редица аспекти, като:

правото на сезонните служащи да работят в страна — членка на Европейски Съюз, без значение от това дали са жители на Европейски Съюз или идват от страна отвън ЕС;

подобаващите условия на живот и труд, в това число физическото разграничаване и подобаващите хигиенични мерки;

ясното информиране на служащите за техните права;

недекларирания труд;

общественото обезпечаване.

В Насоките националните органи и обществените сътрудници се приканват да възобновят напъните си за осъществяване на ролята си да подсигуряват вярното използване и съблюдаване на разпоредбите. Те включват съответни рекомендации и оферти по отношение на дейностите, които би трябвало да се подхващат на национално ниво или на нивото на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР