Европейската комисия представи указания за безопасно възобновяване на пътуванията и

...
Европейската комисия представи указания за безопасно възобновяване на пътуванията и
Коментари Харесай

ЕК: Свободното движение и пресичането на границите е ключово за туризма

Европейската комисия показа инструкции за безвредно обновяване на пътуванията и рестартиране на европейския туризъм през 2020 година

Днес комисията показа пакет от насоки и рекомендации, които да оказват помощ на държавите-членки последователно да отстранен рестриктивните мерки за пътешестване и да разрешат на туристическия бизнес да започва още веднъж след месеци блокиране, като съблюдават нужните здравни защитни ограничения.

Веднага щом здравната обстановка разрешава, хората би трябвало да могат да се съберат с другари и членове на своите фамилии в личната си страна или зад граница, с всички нужни ограничения за сигурност.

Пакетът има за цел също по този начин да поддържа бизнеса и да подсигурява, че Европа продължава да бъде дестинация номер едно за гости.

Според пакета, премахването на рестриктивните мерки по вътрешните граници на Европейски Съюз би трябвало да стане поетапно и координирано.

“Свободното придвижване, пресичането на границите, е основен миг за туризма. Като се има поради, че държавите-членки на Европейски Съюз съумяха да понижат разпространяването на вируса, общите ограничавания на свободата на придвижване могат да бъдат сменени с целенасочени ограничения ”, се споделя в рекомендациите на Европейска комисия.

Европейската комисия предлага първо да се отстранен рестриктивните мерки за прекосяване на границите сред страни и райони с сходна епидемиологична обстановка. В същото време комисията упорства всички поданици на страната, в която се отстраняват рестриктивните мерки, да могат да преминат границата, без значение от поданството.

Възстановяването на превоза също би трябвало да стане последователно, като в същото време се подсигурява сигурността на пасажерите и личния състав. Насоките съдържат редица рекомендации за пътническия превоз по въздушен, железопътен, авто и воден път, като да вземем за пример нуждата да се ограничи контактът сред пасажери и транспортни служащи и сред самите пасажери.

Трябва да бъдат направени и здравни протоколи за хотелиерския бизнес.

Комисията дефинира обща рамка, предоставяща критерии за безвредно и последователно възобновяване на туристическите действия и създаване на здравни протоколи за хотели и други форми на настаняване, с цел да се отбрани здравето както на гостите, по този начин и на чиновниците. Тези критерии включват епидемиологични данни; задоволителен потенциал на здравната система за локалните хора и туристите; устойчиво наблюдаване и тестване на потенциала и следене на контакти. Тези инструкции ще разрешат на хората безвредно да отсядат в хотели, къмпинги, курорти и други места за отмора, да посещават заведения за хранене, питейни заведения и кафенета и да вървят по плажове и други места за отдих навън.

Държавите-членки, с поддръжката на комисията, реализираха единодушие по отношение на насоки за гарантиране на трансгранична оперативна съгласуемост сред проследяващите приложения, тъй че жителите да могат да бъдат предизвестени за евентуална зараза с ковид дори и когато пътуват в Европейски Съюз. Тези приложения за следене би трябвало да бъдат доброволни, транспарантни, киберзащитени, би трябвало да разчитат на Bluetooth технологията и да бъдат взаимодействащи както в границите, по този начин и в операционните системи. Оперативната съгласуемост е от решаващо значение: жителите на Европейски Съюз би трябвало да могат да получават сигнали за допустима зараза по сигурен и предпазен метод, без значение къде в Европейски Съюз се намират в Европейски Съюз и какво приложение употребяват.

Ваучерите за пътешестване би трябвало да се трансфорат в привлекателна опция на паричното възобновяване на потребителите.

Според разпоредбите на Европейски Съюз, пасажерите имат право да избират сред ваучери или парично възобновяване на анулирани транспортни билети (самолет, трен, рейс и ферибот) или пакетно пътешестване.

Доброволните ваучери би трябвало да бъдат предпазени против несъстоятелност на емитента, с най-малък период на годност от 12 месеца и да бъдат възобновени след най-вече една година, в случай че не бъдат изкупени. Те също по този начин би трябвало да дават на пасажерите задоволителна еластичност, би трябвало да им разрешат да пътуват по еднакъв маршрут при същите условия на обслужване или пасажерите да резервират пакетен контракт за пътешестване със същия вид услуги или с сходно качество. Те също би трябвало да могат да бъдат прехвърляни на различен пасажер.

Европейски Съюз продължава да дава незабавна ликвидност на предприятия, наранени от рецесията посредством самодейността за реагиране на ковид, при споделено ръководство с държавите-членки. Освен това комисията дава до 8 милиарда евро финансиране за 100 000 дребни предприятия, наранени от рецесията, с Европейския капиталов фонд.

Комисията има намерение да спести работни места с до 100 милиарда евро финансово облекчение от програмата SURE. Комисията също по този начин поддържа партньорства сред службите по заетостта, обществените сътрудници и фирмите за улеснение на преквалифицирането, изключително за сезонните служащи.

Комисията също по този начин ще предизвиква общоевропейските информационни акции, представящи Европа като туристическа дестинация номер едно.

За да добави краткосрочните ограничения, Комисията ще продължи да работи с държавите-членки за поощряване на устойчивия туризъм в сходство с европейската Зелена договорка и за поощряване на цифровата промяна на туристическите услуги, с цел да предложи повече избор, по-добро систематизиране на ресурсите и нови способи за ръководство на пътуванията и туристически потоци.

Комисията ще провежда Европейска спогодба за туризма с институциите на Европейски Съюз, промишлеността, районите, градовете и други заинтригувани страни, с цел да построи взаимно бъдеще на устойчива, новаторска и гъвкава европейска туристическа екосистема – „ Европейска стратегия за туризъм 2050 година “

Европейска комисия възнамерява да сътвори специфичен уеб страница, където информацията за обстановката на границите да бъде оповестена в действително време.

В същото време комисията желае да избегне повтаряне на обстановката при започване на епидемията от ковид, когато страните вкараха надзор върху шенгенските граници без авансово утвърждение вътре в Европейски Съюз.

Държавите-членки следва да работят въз основа на насоки от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и потребление на районната карта, създадена от ECDC.

Комисарят по въпросите на правораздаването и потребителите Дидие Рейндерс съобщи: „ Свободата на придвижване е най-ценното от европейските жители. Важно е да се възвърне това право незабавно щом събитията го разрешат. “

По-рано Европейска комисия предизвести, че туристическият бранш в страните от Европейски Съюз тази година може да загуби половината от приходите заради рестриктивните мерки, свързани с пандемията.

Туризмът обгръща към 10% от Брутният вътрешен продукт на ЕС; 27 милиона европейци работят директно или индиректно в тази промишленост. Освен това разпространяването на каузи на туризма в Брутният вътрешен продукт на обособените страни от съюза е много огромно – от 2,6% в Словакия до 20,6% в Гърция.

267 милиона европейци (62% от населението) правят най-малко едно частно пътешестване през свободното си време годишно, а 78% от европейците прекарват ваканциите си в своята страна или друга страна от Европейски Съюз.

На фона на пандемията страните от Европейски Съюз постановиха огромни забрани за обществения и стопански живот, в това число търговски ограничавания, възбрана за употреба на заведения за хранене и хотели, затваряне на граници и ограничавания на въздушните и наземните връзки.

Отварянето на външните граници и достъпът до съюза на жители на трети страни се възнамеряват на “втория стадий ” от премахването на ограничаващите ограничения, т.е. по-късно. По-рано Европейска комисия предложи възбраната за „ незадължителни пътувания “ за жители на трети страни в Европейски Съюз да бъде удължена до 15 юни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР