Европейската комисия представи стратегия за предотвратяване на натрупването в бъдеще

...
Европейската комисия представи стратегия за предотвратяване на натрупването в бъдеще
Коментари Харесай

Еврокомисията със стратегия за справяне с необслужваните кредити в пандемията 

Европейската комисия показа тактика за попречване на натрупването в бъдеще на необслужвани заеми в целия Европейски съюз в резултат на рецесията с ковид. Тя има за цел да подсигурява, че семействата и предприятията в Европейски Съюз не престават да имат достъп до финансирането, от което се нуждаят по време на рецесията.

Банките играят значима роля за намаляване на последствията от рецесията с ковид, като не престават да обезпечават финансиране за стопанската система. Това е извънредно значимо за подкрепяне на икономическото възобновяване на Европейски Съюз. Очаква се, че вследствие на ковид необслужваните заеми в Европейски Съюз ще набъбнат, макар че към момента не е ясно по кое време и в какъв размер ще се случи това. При вероятно по-бавно възобновяване на европейската стопанска система от рецесията, качеството на активите на банките — а оттова и опциите им да отпускат заеми — биха могли да се влошат.

" Миналото ни учи, че е най-добре да вземем овреме решителни ограничения против необслужваните заеми, изключително в случай че желаеме банките да продължат да поддържат предприятията и семействата. Затова в този момент подхващаме превантивни и координирани дейности. Днешната тактика ще способства за бързото и стабилно възобновяване на Европа, като помогне на банките да отпишат тези заеми от счетоводните си салда и да продължат да финансират стопанската система ", заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за стопанската система. 

" Много предприятия и семейства изпитват съществени финансови усложнения заради пандемията. Основен приоритет на Комисията е да подсигурява, че европейските жители и предприятия не престават да получават поддръжка от банките. Днес предлагаме набор от ограничения, които като се изключи че обезпечават отбрана на кредитополучателите, могат да спомогнат за попречване на увеличението на необслужваните заеми, както се случи след последната финансова рецесия ", каза Марейд Макгинес, комисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата непоклатимост и съюза на финансовите пазари. 

Комисията предлага поредност от дейности, които да обезпечат на страните членки и финансовия бранш нужните принадлежности за справяне на ранен стадий с повишаването на необслужваните заеми в банковия бранш на Европейски Съюз. Тези дейности преследват четири съществени цели:

Допълнително развиване на вторичните пазари за необслужвани активи: Това ще разреши на банките да трансферират необслужваните заеми от балансите си, като в същото време длъжниците получат спомагателна по-голяма отбрана. Важна стъпка в този развой би било приемането на предлагането на Комисията по отношение на лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми, което понастоящем се разисква от Европейския парламент и Съвета. Тези правила биха засилили отбраната на длъжниците на вторичните пазари. Комисията вижда изгода от основаването на централен център за електронни данни на ниво Европейски Съюз, с цел да се увеличи прозрачността на пазара.

Такъв център ще работи като вместилище на данни за пазара на необслужвани заеми, с цел да могат всички участници на пазара (продавачи на заеми, купувачи на заеми, лица, обслужващи заеми, сдружения за ръководство на активи и частни платформи за необслужвани кредити) да си обменят по-добре информация, тъй че необслужваните заеми да бъдат по-добре ръководени.

В социална консултация Комисията ще предложи за разискване разнообразни способи за основаването на център за данни на европейско ниво и ще избере най-подходящия от тях. Един от разновидностите би бил да се разшири съществуващият Европейски център за данни.

Реформа на законодателството на Европейски Съюз в региона на несъстоятелността на сдруженията и събирането на вземания: Това ще спомогне за хармонизиране на другите нормативни уредби за несъстоятелността в целия Европейски Съюз, като в същото време се запазят високи стандарти за отбрана на потребителите. Хармонизирането на процедурите по неплатежоспособност би повишило правната сигурност и би ускорило събирането на вземания в изгода както на кредитора, по този начин и на длъжника. Комисията настоятелно приканва Парламента и Съвета бързо да реализират единодушие по законодателното предложение за минимални правила за хармонизация по отношение на ускореното извънсъдебно осъществяване по обезпеченията, което Комисията предложи през 2018 година

Подкрепа за основаването на национални сдружения за ръководство на активи и за поощряване на съдействието на ниво Европейски Съюз: Дружествата за ръководство на активи дават облекчение на банките, които изпитват усложнения, като им дават опция да отстранен необслужваните заеми от своите салда. По този метод банките могат още веднъж да съсредоточат напъните си върху кредитирането на жизнеспособни предприятия и семейства, вместо да ръководят необслужваните заеми. Комисията е подготвена да поддържа страните членки, в случай че желаят да основат национални сдружения за ръководство на активи, и ще обмисли способи за поощряване на съдействието посредством основаването на мрежа на Европейски Съюз от национални сдружения за ръководство на активи.

Ролята на националните сдружения за ръководство на активи е значима, защото те имат експертен опит на национално ниво, само че в границите на европейска мрежа те биха могли да обменят най-хубави практики, да ползват стандарти за данни и бистрота и да координират по-добре дейностите си. Освен това мрежата от сдружения за ръководство на активи би могла да употребява центъра за данни, с цел да координират работата си, да си сътрудничат и обменят информация по отношение на вложителите, длъжниците и обслужващите лица. Достъпът до информация по отношение на пазарите на необслужвани заеми би трябвало да бъде привързан със спазването на всички правила за отбрана на данните във връзка с длъжниците.

Предпазни ограничения: Въпреки че банковият бранш на Европейски Съюз като цяло е доста по-стабилен в сравнение с след финансовата рецесия, страните членки не престават да ползват разнообразни стопански ограничения. Предвид особеностите на актуалната здравна рецесия държавните управления имат опция при нужда да оказват поддръжка като защитна мярка, с цел да се подсигурява непрекъснатото финансиране на действителната стопанска система според Директивата на Европейски Съюз за възобновяване и преструктуриране на банките и разпоредбите за държавна помощ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР