Европейската комисия представи предложенията си за промени, които са свързани

...
Европейската комисия представи предложенията си за промени, които са свързани
Коментари Харесай

Брюксел предложи промени с разширяването на Европейския съюз

Европейската комисия показа предложенията си за промени, които са свързани с разширението на Европейския съюз , осведомят от Брюксел.

Комисията предлага по-надежден, динамичен, предвидим и политически развой на присъединение към Европейски Съюз .
 Меркел упорства Албания и Северна Македония да стартират договаряния с Европейски Съюз
Меркел упорства Албания и Северна Македония да стартират договаряния с Европейски Съюз

Меркел означи, че ще упорства пред евролидерите да стартират договарянията на срещата на върха на Европейски Съюз през март

Комисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи съобщи, че разширението на Европейския съюз към Западните Балкани е главен приоритет за Комисията .

Работи се по три посоки : първо - съответни стъпки за възстановяване на процеса на присъединяване; второ - Комисията твърдо поддържа рекомендациите си за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания и трето - подготовка на срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в Загреб през май, Комисията ще показа проект за икономическо и капиталово развиване на района , стана ясно от думите на еврокомисаря.
 Фон дер Лайен: Европейски Съюз би трябвало да извърши обещанието си към Северна Македония и Албания
Фон дер Лайен: Европейски Съюз би трябвало да извърши обещанието си към Северна Македония и Албания

Двете страни направиха много…

По-надежден развой: Процесът на присъединение би трябвало да се основава на взаимно доверие и ясни задължения от страна на Европейския съюз и Западните Балкани. Надеждността следва да се ускори посредством още по-силен акцент върху главните промени, като се стартира от върховенството на закона, действието на демократичните институции и обществената администрация и стопанската система на страните кандидатки. Когато партньорските страни изпълнят обективните критерии, страните членки ще се съгласят да преминат към идващия стадий от процеса, като се придържат към учреден на заслугите метод.
 Европейски Съюз подканя за по-бързи договарянията с Албания и С.Македония
Европейски Съюз подканя за по-бързи договарянията с Албания и С.Македония

Трябва да стартират напролет, разяснява еврокомисарят по разширението

По-силно политическо водачество : Политическият темперамент на процеса на присъединение изисква по-силно политическо водачество и ангажираност на най-високо ниво. Комисията предлага да се усилят опциите за политически разговор и разговор по политиките на високо ниво, като се провеждат постоянни срещи на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани и се засилят контактите на министерско ниво. Освен това страните членки следва да вземат участие по-систематично в мониторинга и прегледа на процеса. Всички органи по Споразумението за стабилизиране и асоцииране ще се съсредоточат в доста по-голяма степен върху основните политически въпроси и промени, а междуправителствените конференции ще обезпечат по-силно политическо водачество за договарянията.

По-динамичен развой : За да влее нова динамичност на преговорния развой, Комисията предлага преговорните глави да се групират в шест тематични клъстера: съществени теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; " зелена " стратегия и устойчива свързаност; запаси, селско стопанство и сближаване; външни връзки . Преговорите по всеки клъстър ще стартират дружно (след като бъдат изпълнени критериите за отваряне), а не за всяка глава поотделно. Преговорите по главните тематики ще стартират в самото начало на процеса и ще приключат последни , а напредъкът по тях ще предопределя цялостното движение на договарянията. Времевата рамка сред отварянето на клъстера и затварянето на обособените глави следва да бъде лимитирана, за предпочитане в границите на една година, като ще зависи напълно от напредъка на промените.

По-предвидим развой : Комисията ще даде по-голяма изясненост за това какво чака Европейски Съюз от страните, обхванати от процеса на разширение, на другите стадии от процеса. Тя ще разясни позитивните последствия, които напредъкът по промените може да има, както и негативните последствия, когато няма прогрес.

За да насърчи осъществяването на сложни промени, Комисията ще уточни по-ясно избраните условия за постигането на прогрес от претендентите и ще дефинира ясни и осезаеми тласъци от директен интерес за жителите. Стимулите могат да включват ускорена интеграция и поетапно присъединяване в обособени политики, пазара и стратегии на Европейски Съюз, като подсигурява равни условия, както и увеличено финансиране и вложения. Колкото повече претендентите напредват в промените, толкоз повече ще напредват в този развой. Наравно с това Комисията предлага по-решителни ограничения, които съразмерно да глобяват всеки сериозен и нескончаем застой или връщане обратно в осъществяването на промени и осъществяването на условията на процеса на присъединение към Европейски Съюз. Преговорите могат да бъдат замразени в избрани области, а в най-сериозните случаи — да бъдат спрени напълно, а към този момент затворени глави да бъдат още веднъж отворени; изгодите от по-тясната интеграция, като да вземем за пример достъп до стратегии на Европейски Съюз, могат да бъдат спрени краткотрайно или дефинитивно, а обсегът и интензитетът на финансирането от Европейски Съюз могат да бъдат понижени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР