Европейската комисия представи предложение за включване на политическия ангажимент на

...
Европейската комисия представи предложение за включване на политическия ангажимент на
Коментари Харесай

Брюксел предлага закон за климата

Европейската комисия показа предложение за включване на политическия ангажимент на общността за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година в законодателството. Европейският законодателен акт за климата дефинира задачата за 2050 година и посоката за развиване на политиката на Европейски Съюз, само че също по този начин обезпечава предвидимост за институциите, предприятията и жителите.

Същевременно Еврокомисията стартира социална консултация за бъдещия Европейски пакт за климата. Чрез нея обществеността ще взе участие в взаимното създаване на този инструмент.

"Днес подхващаме решителни стъпки към превръщането на Европейски Съюз в първия безпристрастен във връзка с климата континент до 2050 година Законодателният акт за климата е правното изражение на политическия ни ангажимент и ни слага необратимо на пътя към по-устойчиво бъдеще. Той е в сърцето на Европейския зелен пакт. Той предлага предвидимост и бистрота за европейската индустрия и вложителите. Той задава също посоката на нашата тактика за екологичен напредък и подсигурява, че преходът ще бъде еволюционен и обективен ", разяснява ръководителят Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят Франс Тимерманс счита, че Европейският законодателен акт за климата е също по този начин обръщение към интернационалните ни сътрудници, че точно тази година е моментът да повишим дружно световната упоритост в устрема си да реализираме общите цели на Парижкото съглашение.

"Днес трансформираме думите в каузи, с цел да покажем на своите жители, че желанията ни да реализираме нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година са съществени. Законодателният акт за климата подсигурява, че ще продължим да работим концентрирано и отговорно по осъществяването на уговорките си ", сподели Тимерманс.

С Европейския законодателен акт за климата Комисията предлага правно обвързваща цел за нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година Институциите на Европейски Съюз и страните членки са групово обвързани да подхващат нужните ограничения на ниво Европейски Съюз и на национално ниво Европейски Съюз и на национално ниво за реализиране на задачата. Законът за климата включва ограничения за следене на напредъка и съответното адаптиране на нашите дейности на основата на съществуващите системи, да вземем за пример процеса на ръководство на националните проекти в региона на енергетиката и климата на страните членки, постоянните отчети на Европейската организация за околна среда и най-новите научни данни свързани с изменението на климата и неговите последствия. Напредъкът ще се прави оценка на всеки пет години в сходство с световния обзор, очакван в Парижкото съглашение.

Въз основа на цялостна оценка на въздействието Европейска комисия ще предложи нова цел на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година Законодателният акт за климата ще бъде променен след привършване на оценката на въздействието. До юни 2021 година Комисията ще направи обзор и при нужда ще предложи промени на всички съответни принадлежности, с цел да се реализира в допълнение понижаване на излъчванията до 2030 година

Комисията предлага да се откри общ курс на Европейски Съюз за интервала 2030-2050 година за понижаване на излъчванията на парникови газове, с чиято помощ ще се регистрира напредъкът и ще се обезпечава предвидимост за обществените органи, предприятията и жителите. До септември 2023 година и на всеки пет години по-късно Комисията ще прави оценка на съгласуваността на ограниченията на нивото на Европейски Съюз и на национално ниво с задачата за индиферентност във връзка с климата и с курса за интервала 2030—2050 година

На Европейска комисия ще бъде предоставено пълномощието да насочва рекомендации към страните членки, чиито дейности не са съгласувани с задачата за индиферентност във връзка с климата, а страните членки ще бъдат задължени съответно да вземат поради тези рекомендации, или, в случай че не го създадат — да показват аргументация. Комисията може също по този начин да преразглежда курса и ограниченията на нивото на Съюза поради тяхната склонност.

От страните членки ще се изисква също по този начин да разработят тактики за адаптиране за подсилване на устойчивостта и понижаване на уязвимостта към последствията от изменението на климата.

Определяне на образа на Европейския пакт за климата и бъдещите политики

Наред с държавните политики и нормативната база, всички браншове на обществото и стопанската система ще вземат участие в прехода към безпристрастен във връзка с климата Европейски съюз.

Поради това Комисията стартира социална консултация по новия Европейски пакт за климата — необятна самодейност, която ще даде на жителите и заинтригуваните страни на опция да показват мнението си и да се включат в планирането на нови дейности в региона на климата, да споделят информация, да започват всеобщи действия и да покажат положителни решения, които могат да бъдат потребни за други.

Обществената консултация ще продължи 12 седмици. Коментарите по нея ще бъдат употребявани при подготвянето на Европейския пакт за климата, който ще бъде стартиран преди конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата в Глазгоу през ноември.

Еврокомисията през днешния ден публично стартира работа с публикуването на първичните оценки на въздействието на бъдещия Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания на границите и прегледа на Директивата за енергийното данъчно облагане — другите два значими инструмента на политиката в границите на Европейския зелен пакт. В допълнение, Колегиумът на членовете на Комисията одобри предложение да се дефинира 2021 година за Европейска година на железопътния превоз, което акцентира изгодите за климата от увеличението на транспорта на пасажери и товари по железопътната мрежа.

Контекст

Амбицията на Европейски Съюз да стане първият безпристрастен във връзка с климата блок в света до 2050 година е в основата на Европейския зелен пакт, показан от Комисията Фон дер Лайен на 11 декември 2019 година

През ноември 2018 година Комисията за пръв път показа своята визия за безпристрастен във връзка с климата Европейски Съюз до 2050 година в сходство с задачата на Парижкото съглашение повишението на температурата да се задържи в международен мащаб до под 2°C и да се поставят старания то да се задържи на 1,5°C. На 14 март 2019 година Европейският парламент утвърди задачата на Европейски Съюз за реализиране на нулеви чисти излъчвания на парникови газове. На 12 декември 2019 година Европейският съвет утвърди задачата за безпристрастен във връзка с климата Европейски Съюз до 2050 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР