Европейската комисия представи няколко доклада от външни академични автори за

...
Европейската комисия представи няколко доклада от външни академични автори за
Коментари Харесай

ЕК представи доклад за състоянието на европейските медии с данни за България

Европейската комисия показа няколко отчета от външни университетски създатели за положението на медиите в Европейски Съюз и страните, които чакат да се причислят към Общността.

Документите преглеждат и ситуацията на средствата за всеобща информация в България за 2018-2019 година.

Неясните условия на договорката на Европейски Съюз ще окуражат водачите на Полша и Унгария

За нашата страна се показва, че е измежду няколкото страни от Европейски Съюз (заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания), където съществува умерена заплаха за свободата на изложение и правото на търсене, приемане и съобщаване на информация.

Сходни са данните във връзка с отбраната на публицистиката. Документите не престават да преглеждат убийството на Виктория Маринова в Русе като осъществено поради нейната работа и с отчитане на това, че последното ѝ предаване е било ориентирано към следствие на злоупотреби с европейски средства.

България е измежду 13-те страни, в които се следи забележителна опасност за медийното многообразие, както и измежду 14-те, в които съществува огромна заплаха от интервенция на бизнеса и притежателите в публицистичното наличие. Според данните у нас се регистрира висока заплаха за политическата самостоятелност на медиите. В нашата страна се следи също висока опасност от липса на достъп до медиите на малцинствени публични групи. Нашата страна е измежду 18-те страни, където има умерена опасност за правото на информация. Уточнява се, че у нас, както и в множеството от тестваните страни, съществува нужното законодателство за обезпечаване на независимост на изложение, само че приложението му не е приемливо. България е измежду страните, където съществува висока заплаха за изобличителите - тези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата цялост на публицистите.

Според отчетите нашата страна е измежду изложените на най-висока заплаха, обвързвана с разпределението на държавните средства за реклама. България, Румъния и Турция са единствените три страни в групата на изследваните страни от Европейски Съюз и претенденти за присъединение, където независимостта на ръководителите на държавните медии е най-несигурна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР