Европейската комисия представи най-новия си доклад за предприетите в Румъния

...
Европейската комисия представи най-новия си доклад за предприетите в Румъния
Коментари Харесай

ЕК предупреди Румъния, че е далеч от прекратяването на наблюдението

Европейската комисия показа най-новия си отчет за подхванатите в Румъния дейности за осъществяване на уговорките на страната във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията в границите на механизма за съдействие и инспекция (МСП), заяви Комисията в известие до медиите.

В оповестения отчет се прави обзор на обстановката от ноември 2017 година до момента. В него се показва, че Румъния е подхванала известни дейности за осъществяване на окончателните 12 рекомендации, които Комисията даде през януари 2017 година, с цел да извърши индикаторите по МСП, само че неотдавнашни развития са довели до поврат в напредъка и са сложили под въпрос дадената през януари 2017 година позитивна оценка. Това се отнася по-специално за независимостта на правосъдната власт, правосъдната промяна и битката с корупцията на високо ниво. Поради това днешният отчет съдържа и редица спомагателни рекомендации за незабавното предприемане на следващи дейности.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: " Съжалявам, че Румъния освен показва застой в процеса на промени, само че и се връща към въпроси, считани за завършени, и прави крачки обратно по тематики, по които през последните 10 години отбелязваше прогрес. От главно значение е страната неотложно да възобнови дейностите си за битка с корупцията и да подсигурява независимостта на правосъдната власт. Това е единственият метод, по който Румъния може да поеме още веднъж по пътя към привършване на процеса по МСП, което е в полза на нейните жители, на самата страна и на Европейски Съюз като цяло. "

През последните 12 месеца - от отчета от ноември 2017 година - Румъния предприе известни дейности за осъществяване на рекомендациите, съдържащи се в отчета от януари 2017 година Оценката в отчета от януари 2017 година постоянно е била обусловена от избягването на негативни стъпки, които могат да слагат под въпрос постигнатия през миналите 10 години прогрес. Влизането в действие на изменените закони в региона на правораздаването, упражняването на напън върху независимостта на правосъдната власт като цяло и върху Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) в частност и други дейности, излагащи на риск битката с корупцията, доведоха до поврат в напредъка или сложиха под въпрос неговата необратимост. Комисията означи и по-мащабни фактори, които са оттатък обсега на МСП, само че имат несъмнено влияние върху напредъка на правосъдната промяна и битката с корупцията. В тази връзка в отчета се показва, че свободните и плуралистични медии играят значима роля за възпирането на имащите власт лица, да вземем за пример посредством оповестението на евентуални случаи на корупция.
 ThinkStock/Getty Images-->
В резултат на това 12-те рекомендации, посочени в отчета от януари 2017 година, към този момент не са задоволителни за реализиране на ориентацията, избрана от ръководителя Жан-Клод Юнкер при поемането на поста му, а точно привършване на МСП по време на мандата на сегашната Комисия. Поради това актуалният отчет съдържа осем спомагателни рекомендации за справяне с актуалната обстановка.

За тази цел ще бъде належащо основните институции в Румъния да показват мощен ангажимент за самостоятелност на правосъдната власт и битка с корупцията като наложителни съществени детайли и да възстановят потенциала за национални инспекции и взаимоограничаване, когато е налице риск от подчинение обратно. За справяне със обстановката се предлагат следните дейности:

1. Закони в региона на правораздаването:

Незабавно да се суспендира използването на законите в региона на правораздаването и на последвалите изключителни постановления. Да се преразгледат законите в региона на правораздаването, като напълно се вземат под внимание рекомендациите по линия на МСП, рекомендациите на Венецианската комисия и рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO).

2. Назначавания/освобождавания в правосъдната система:

Незабавно да се суспендират всички настоящи назначения и освобождавания на висши прокурори. Да се стартира нова процедура за назначение на основен прокурор на НДБК с потвърден опит в наказателното гонене на закононарушения за корупция и с явен мандат за НДБК за продължение на професионалното, без значение и независимо следствие на корупцията. Висшият магистратски съвет неотложно да назначи краткотраен екип, който да ръководи Съдебния инспекторат, и в период от три месеца да назначи нов управителен екип в Инспектората след провеждането на конкурс.

Да се вземат под внимание негативните мнения на Висшия съвет по отношение на назначението или освобождението на прокурори на управителни постове, до момента в който бъде призната нова законодателна уредба в сходство с рекомендация 1 от януари 2017 година

3. Наказателни кодекси

Да се замрази влизането в действие на измененията в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс. Да се възобнови преразглеждането на Наказателния кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс, като напълно се вземат под внимание нуждата от координация със законодателството на Европейски Съюз и интернационалните принадлежности за битка с корупцията, рекомендациите по линия на МСП и мнението на Венецианската комисия.

Комисията ще продължи да следи от близко обстановката и ще направи оценка на обстановката пред края на мандата на актуалната Комисия. От главно значение е неотложно да бъдат подхванати спомагателни ограничения, с цел да се възобнови процесът на промени и с цел да може страната още веднъж да се ориентира в посока привършване на МСП, както беше посочено в отчета от януари 2017 година
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР