Европейската комисия представи на 2 май проектобюджета на ЕС за

...
Европейската комисия представи на 2 май проектобюджета на ЕС за
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Новият бюджет на ЕС остава като сегашния, без индексации и орязва земеделците


Европейската комисия показа на 2 май проектобюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година Очаква се средствата да бъдат понижени във връзка с общата селскостопанска политика и кохезионната. Очакват се и промени във връзка с вноските, които заплащат страните-членки.

Това е обикновено, тъй като излизането на Англия няма по какъв начин да не се отрази върху този бюджет. Първо от позиция на сумите и на потребността да бъдат изменени вноските. Предложението, което се прави в този бюджет, цели намирането на баланс сред ползите на другите страни в границите на Европейски Съюз от една страна и въпреки това на тези, които получават малко повече средства. За някои от страните се подвига напълно малко размерът на вноската, въпреки това се прави някакъв компромис към други, на които вноската се понижава на половина. По този метод се търси намирането на баланс при твърдия вид, в който вноската остава на същото равнище, изваждат се постъпленията от Англия и надлежно би трябвало да бъде понижена разходната част, с цел да бъде бюджетът на Европейски Съюз в баланс. За разлика от националните бюджети, този бюджет би трябвало постоянно да е в баланс. Така че това е едно соломоновско решение. Друг е въпросът до каква степен страните харесват тъкмо соломоновското решение, само че това е предлагането на комисията.

Другите промени са действителности. Реалности в няколко направления, че светът в последните години се нагорещи като място за живеене. Имам поради нови провокации, които по някакъв метод би трябвало да бъдат адресирани – споровете в Близкия изток, по-конкретно Сирия, казусът с мигрантския напън и други В момента сме очевидци на едно преселение на големи маси хора, тъй че този проблем ще е непрекъснат. Да оставим казуса с военните бюджети. Видимо е, че светът отвори по този начин да се каже кутията на Пандора в тази област. Като се почне от Азия, премине се през Европа и се стигне до Америка, всички се пробват да се превъоръжават и се съревновават в това отношение. Така че отделянето на повече средства в този бюджет за защита и външна политика е нещо напълно естествено.

Всички тези политики имат потребност от голямо финансиране, което също би трябвало да бъде взето отнякъде. В същото време се понижава делът на средствата за селскостопанска политика и надлежно за кохезионно развиване, които бяха двата съществени стълба на предходния бюджет. Независимо от актуалните провокации, даже и при естествени условия, отново щеше да има обилни промени в тези области.
 Твърде рано е да се каже какво губи и какво може да завоюва страната ни Твърде рано е да се каже какво губи и какво може да завоюва страната ни / БГНЕС
Аз съм от съперниците на общата селскостопанска политика, тъй като има едно изсипване на пари за фермерите, което ги прави подвластни и неконкурентноспособни. Самата политика пък даже и тук в България докара до доста внезапни диспропорции и въздейства върху стабилността на селското стопанство, тъй като селско стопанство основано единствено на едри ферми няма по какъв начин да съществува. Още повече, че то има отражение и върху демографията, тъй като едрите стопанства не основават устойчива претовареност в обитаемоте места.

Твърде рано е да се каже какво губи и какво може да завоюва страната ни. В момента, това което се договаря е общата политика и политиката на европейско равнище. По-скоро може да се приказва за отражение върху политиката, в случай че се одобри предлагането на комисар Гюнтер Йотингер за земеделието. А то касае понижаване на дотацията за едрите фермери, т.е. колкото е по-голяма обработваемата повърхност, толкоз по-малко пари да получава съответният фермер. Това е нещо, което се очакваше доста от дълго време, само че съгласно мен би трябвало да се промени механизмът на доставка на тези средства, не да се заплаща на брой обработваема повърхност. Има нужда от въвеждането на други критерии. В момента това, което е ясно, че парите ще бъдат понижени посредством ограничение на средствата за огромните ферми и огромните площи, което ще подтиква по някакъв метод по-малките, само че не взема решение проблемите, които към този момент съществуват. Въпреки това не чакам нищо значително да се промени в региона на земеделието.

По-интересно е към този момент така наречен кохезионна политика. Само по себе си ще се получи задържане на равнищата от предходната година, тъй като няма да има актуализация на база инфлация и цени.

Виждайки приложението на кохезионната политика в България, тя се нуждае от главно преструктуриране и пренасочване, тъй като огромна част от средствата, които в предишния интервал бяха вкарани не доведоха до никакъв резултат за стопанската система, като се изключи че едни хора станаха много по-богати. Казвам избрани хора, тъй като достъпът до тези средства беше стеснен за много компании. Новото предизвикателство е, че променените условия ще бъдат още повече изменени по отношение на сегашните, чака се да бъдат сложени нови акценти. Моделът ще бъде изменен и ще бъде заложено малко повече на успеваемост.
 Излизането на Англия няма по какъв начин да не се отрази върху този бюджет Излизането на Англия няма по какъв начин да не се отрази върху този бюджет / БГНЕС
Промяна ще има и във връзка с подпомагането за инфраструктурни планове. Те ще са на равнище държава-държава, а не както е у нас на равнище някое село по отношение на София. Инфраструктурата ще продължава да бъде приоритет, само че ще бъде инфраструктура от позиция на съгласуваност в границите на обособените страни, които водят до съвкупен интерес и надлежно водят до по-добри стопански резултати. Появиха се спекулации в българското обществено пространство, че отпущането на средства ще става по политически критерии, само че на мен не ми се има вяра. Европейската комисия не цели толкоз България, колкото случаите на Унгария и Полша. Поне за нас очите са леко притворени, само че това не значи, че това оръжие не може да бъде употребявано от Европейската комисия, когато другите страни имат необичайно държание.

Не е правилно да приказваме за предоставяне на повече пари на България за сигурност. Това е общоевропейска политика и тя не е ориентирана към съответна страна. Става въпрос за назначение на повече чиновници, пазаруване на повече техника. Образно казано Европейски Съюз прави лична самостоятелна организация, която в действителност я има и усилва 8 пъти потенциала й от позиция на човешки запаси и на финансиране, тъй че тя да може да извършва по-ефективно функционалностите си. Това не значи безусловно, че ще засегне националните управляващи и ще отиде в националните страни. Естествено тази организация не може да работи сама. Тя ще работи със съответните управляващи в Испания, Франция, Италия, Гърция и в България. Но това е водоравен приоритет. Ако в границите на политиката има някакво ориентиране на средства, то ще бъде освен през тази линия, то ще бъде и през останалите стратегии.

Това е първичното предложение. Предстои разискване с останалите страни, ще се разисква и в Европейския парламент. Това е предлагането като основа за договаряния, което прави Европейската комисия. /БГНЕС

-----------------------------------------------------

[i][b]Любомир Дацов, финансист, някогашен заместник-министър на финансите. Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.[/b][/i]
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР