Европейската комисия представи днес втория си годишен доклад за състоянието

...
Европейската комисия представи днес втория си годишен доклад за състоянието
Коментари Харесай

Още от същото: В доклада си Еврокомисията ни напомни какво не сме свършили за поредна година |

Европейската комисия показа през днешния ден втория си годишен отчет за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз. В частта на отчета за България комисията отбелязва, че " предизвикването по отношение на отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор продължава да съществува ", както и че " работната среда и сигурността на публицистите наподобява не са се подобрили ".

Съдебната промяна

Влезе в действие нов закон за основния прокурор и неговите заместници. Междувременно същият закон беше оспорен пред Конституционния съд, който го разгласи за противоконституционен. В резултат на тези развития предизвикването по отношение на отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор продължава да съществува, написа в отчета на Европейска комисия.

" Продължават да съществуват и опасения, свързани със състава и действието на Висшия правосъден съвет. В план за нова конституция беше препоръчана промяна по този въпрос, само че тя в последна сметка не беше призната. Главният контрольор и инспекторите към Инспектората към Висшия правосъден съвет не престават работата си макар приключването на мандата им през април 2020 година "

Уредбата на повишението в служба в правосъдната власт поражда опасения, защото назначенията на съдии на по-високи длъжности не се правят според елементарната процедура за открит конкурс. Въпреки законодателните старания цифровизацията на правораздаването към момента изостава на процедура. Ефикасността на системата за административно правораздаване отбелязва забележителен прогрес, означават от Европейска комисия.

Продължават да съществуват обилни провокации " във връзка с успеваемостта на ограниченията, свързани с честността на обществената администрация, лобирането и отбраната на лицата, сигнализиращи за нередности, които не са предмет на специфична нормативна уредба. Въпреки засилената активност по следствие и увеличението на ресурсите, окончателните присъди по знакови случаи на корупция не престават да бъдат малко и в това отношение към момента следва да бъдат реализирани солидни резултати ".

Медийният плурализъм

В документа е посочено, че " неналичието на бистрота във връзка с собствеността върху медиите продължава да буди безпокойствие. Работната среда и сигурността на публицистите наподобява не са се подобрили. Пандемията от COVID-19 засегна медийния плурализъм и отбраната на публицистите в икономическо отношение, изключително що се отнася до районната публицистика, само че не бяха въведени съответни ограничения за поддръжка. "

" Гражданското пространство в страната продължава да бъде стеснено "

Що се отнася до правилата на причинност и взаимоограничаване, лимитираното потребление на оценки на въздействието и публични съвещания в законодателния развой продължава да буди безпокойствие, изключително във връзка с законопроектите, препоръчани от Народното събрание, означават от Европейска комисия.

Подобни опасения не престават да съществуват и " във връзка с практиката на въвеждане на значими промени посредством промени на други несвързани правни актове, с което се заобикалят условията за социална консултация и оценка на въздействието ".

Законопроектът за задграничното финансиране за неправителствените организации беше зарязан, само че гражданското пространство в страната продължава да бъде стеснено, пише в частта на отчета за България.

Докладът за целия Европейски Съюз

Приемането на Доклада по отношение на върховенството на закона в Европейски Съюз за 2021 година бележи началото на нов цикъл на разговор и мониторинг - Еврокомисията приканва Съвета и Европейския парламент да водят общи и характерни за обособените страни диспути въз основа на сегашния отчет, а националните парламенти и други основни участници — да не престават да ускоряват националните диспути. 

„ Докладът по отношение на върховенството на закона е потребен предпазен инструмент, който подтиква нужния спор сред страните членки и други участници. Второто издание демонстрира, че страните членки могат да реализират прогрес във връзка с въпросите, свързани с върховенството на закона. Този прогрес обаче е несиметричен и в редица страни членки съществуват аргументи за съществени опасения, изключително що се отнася до независимостта на правосъдната власт. Освен това през последните месеци бяха убити двама публицисти – това е неприемливо. В отчета се приканва за решителни дейности за възстановяване на свободата и плурализма на медиите. Очакваме, че през идната година констатациите в отчета за 2021 година ще подхранват разискванията сред страните членки по време на работата им за подсилване на върховенството на закона. “ - съобщи днес заместник-председателят на Европейска комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР