Европейската комисия представи днес предложение за усъвършенстване на Визовата информационна

...
Европейската комисия представи днес предложение за усъвършенстване на Визовата информационна
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага по-добър контрол на кандидатите за визи за ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за рационализиране на Визовата осведомителна система (ВИС) - базата данни, съдържаща информация за лицата, които аплайват за шенгенски визи. Целта е да се реагира по-добре на изменящите се провокации, свързани със сигурността и миграцията, и да се усъвършенства ръководството на външните граници на Европейски Съюз, оповестиха от пресслужбата на Еврокомисията.

С препоръчаните промени се дава опция за по-задълбочени инспекции на предишното на претендентите за виза, както и да се отстранен осведомителните пропуски от позиция на сигурността посредством по-добър продан на информация сред страните членки. Мерките би трябвало да обезпечат цялостна оперативна съгласуемост с други бази данни на Европейски Съюз.

Разширява се обсегът на ВИС - по-конкретно посредством прибавянето на визите за дълготрайно престояване и на разрешенията за престояване в системата - при цялостно ценене на разпоредбите за отбрана на данните. Целта е да се подсигурява, че тези органи разполагат с информацията, която им е нужна. Предложението е вторият стадий от промяната на общата визова политика на Европейски Съюз. То следва промените на Визовия кодекс, показани от комисията през март 2018 година

" Престъпниците и евентуалните терористи следва да нямат опция да идват в Европа неусетно ", сподели еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос. " Европа не е цитадела, само че би трябвало да знаем кой пресича границите ни. Наша е отговорността да подсигуряваме сигурността на европейските жители и да изградим Европа, която пази, без в същото време да затрудняваме подвижността на добросъвестните лица, пътуващи до Европейски Съюз ", добави той.

Визовата осведомителна система е база данни на Европейски Съюз, която свързва граничните чиновници по външните граници на Европейски Съюз с консулствата на страните членки в целия свят. Тя дава на органите, които издават визи, значима информация за претендентите за шенгенски визи за краткосрочно престояване, като в това време разрешава на граничните чиновници да откриват пътуващите, които могат да съставляват риск за сигурността.

Засилени инспекции

Всички заявки за визи, регистрирани във ВИС, към този момент ще бъдат автоматизирано проверявани във всички други осведомителни системи на Европейски Съюз за сигурност и миграция, като да вземем за пример новата Система за влизане/излизане (EES), Шенгенската осведомителна система (ШИС) и Европейската осведомителна система за съдимост (ECRIS), посредством обединен портал за търсене.

При тази наложителна кръстосана инспекция ще бъдат откривани претендентите, употребяващи няколко самоличности, и ще бъдат разпознати лицата, които пораждат опасности за сигурността или за противозаконна миграция.

Подобрен продан на данни

В момента на равнище Европейски Съюз не се съхранява информация за визите за дълготрайно престояване и за разрешенията за престояване. Предложенията ще разширят обсега на ВИС, в който ще бъде включена и тази информация. Това ще разреши на граничните чиновници да преценят бързо дали дадена виза за дълготрайно престояване или позволение за престояване, употребявани за прекосяване на външните граници на Шенген, са годни и са в ръцете на законните си притежатели.

По-ефикасни процедури за връщане

Отсега нататък в базата данни ВИС ще се съхраняват и копия от документите за пътешестване на претендентите за виза. Тази мярка дружно с разрешението чиновниците на Европейската организация за гранична и брегова защита да имат достъп до ВИС ще улесни идентифицирането и противоположното приемане на противозаконни мигранти без документи.

Правоприлагащите органи и Европол към този момент ще имат по-структуриран достъп до ВИС за задачите на предотвратяването, разкриването и следствието на терористични закононарушения или други тежки закононарушения. Достъп до ВИС ще бъде обезпечен и за правоприлагащите органи за задачите на търсенето или идентифицирането на изчезнали или отвлечени лица и на жертви на трафик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР