Европейската комисия представи днес предложение за промени в процеса на

...
Европейската комисия представи днес предложение за промени в процеса на
Коментари Харесай

ЕК представи предложение за промени в разширяването на ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за промени в процеса на присъединение към Европейски Съюз. Комисията показва очакване страните в Европейски Съюз да поддържат предлагането по едно и също време със започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания преди срещата в Загреб през май, предава Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Процесът на присъединение би трябвало да се основава на взаимно доверие и ясни отговорности от страна на Европейски Съюз и Западните Балкани, се показва в известие на Европейска комисия. Надеждността следва да се увеличи с повече внимание за главните промени в региона на върховенството на закона, работата на демократичните институции и публичната администрация, и стопанската система на страните, кандидатстващи за присъединение. Когато тези страни изпълнят условията, страните в Европейски Съюз ще се съгласят да преминат към идната стъпка, предлага комисията.

Процесът на присъединение изисква по-силно политическо водачество на най-високо ниво, декларира Европейска комисия. Комисията предлага да се усилят опциите за политически разговор и разискване на политиките на високо ниво, като се провеждат постоянни срещи на върха сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани. Държавите в Европейски Съюз следва да вземат участие по-често при оценката на преговорния развой. Всички страни по съглашението за стабилизиране и асоцииране ще се съсредоточат в доста по-голяма степен върху основните политически въпроси и промени, а междуправителствените конференции ще обезпечат по-силно политическо водачество за договарянията.

За да обезпечи нова динамичност на преговорния развой, Европейска комисия предлага преговорните глави да се групират в шест елементи - съществени теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; " зелена " стратегия и " устойчива " свързаност; запаси, селско стопанство и сближаване; външни връзки. Преговорите по всяка част ще стартират дружно, откакто бъдат изпълнени условията за начало, а не за всяка глава поотделно. Преговорите по главните тематики ще стартират в самото начало на процеса и ще приключат най-сетне, а напредъкът по тях ще предопределя цялостната скорост на договарянията.

Времето сред отварянето на някоя част и затварянето на обособените глави следва да бъде лимитирано, за предпочитане до една година, като ще зависи напълно от напредъка на промените.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР