Европейската комисия представи днес предложение за промени в процеса на

...
Европейската комисия представи днес предложение за промени в процеса на
Коментари Харесай

Европейската комисия представи предложение за промени, свързани с разширяването на ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за промени в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Комисията показва очакване страните в Европейски Съюз да поддържат предлагането по едно и също време със започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания преди срещата в Загреб през май.

Процесът на присъединение би трябвало да се основава на взаимно доверие и ясни отговорности от страна на Европейски Съюз и Западните Балкани, се показва в известие на Европейска комисия.

Надеждността следва да се увеличи с повече внимание за главните промени в региона на върховенството на закона, работата на демократичните институции и публичната администрация, и стопанската система на страните, кандидатстващи за присъединение. Когато тези страни изпълнят условията, страните в Европейски Съюз ще се съгласят да преминат към идната стъпка, предлага комисията.

Процесът на присъединение изисква по-силно политическо водачество на най-високо ниво, декларира Европейска комисия. Комисията предлага да се усилят опциите за политически разговор и разискване на политиките на високо ниво, като се провеждат постоянни срещи на върха сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани.
Франция желае смяна на разпоредбите за разширение на Европейски Съюз Френското предложение планува последователно присъединение в седем стъпки
Държавите в Европейски Съюз следва да вземат участие по-често при оценката на преговорния развой . Всички страни по съглашението за стабилизиране и асоцииране ще се съсредоточат в доста по-голяма степен върху основните политически въпроси и промени, а междуправителствените конференции ще обезпечат по-силно политическо водачество за договарянията, написа в известието.

За да обезпечи нова динамичност на преговорния развой, Европейска комисия предлага преговорните глави да се групират в шест елементи – съществени теми; вътрешен пазар; конкурентоспособност и приобщаващ растеж; " зелена " стратегия и " устойчива " свързаност; запаси, селско стопанство и сближаване; външни връзки. Преговорите по всяка част ще стартират дружно, откакто бъдат изпълнени условията за начало, а не за всяка глава поотделно.

Преговорите по главните тематики ще стартират в самото начало на процеса и ще приключат най-сетне, а напредъкът по тях ще предопределя цялостната скорост на договарянията. Времето сред отварянето на някоя част и затварянето на обособените глави следва да бъде лимитирано, за предпочитане до една година, като ще зависи напълно от напредъка на промените.
Франция спря Албания и Северна Македония по пътя към Европейски Съюз Освен това други две страни са отказали да поканят двете страни
Комисията ще бъде ясна за упованията си от страните при процеса на разширение. Тя ще разясни позитивните последствия, които напредъкът по промените може да има, както и негативните, когато няма прогрес.

За да насърчи осъществяването на сложни промени, Европейска комисия ще уточни по-ясно избраните условия за постигането на прогрес от претендентите и ще дефинира ясни и осезаеми тласъци от директен интерес за жителите.

Стимулите могат да включват ускорена интеграция и поетапно присъединяване в обособени политики , включване в пазара и стратегиите на Европейски Съюз. Комисията предлага по-решителни наказателни ограничения при явен и нескончаем застой, или при оттегляне в подхванатите промени и осъществяването на условията в процеса на присъединение към Европейски Съюз.
Черна гора може да размишления за Европейски Съюз, в случай че се отсрочи разширението Мило Джуканович размаха пръст на Брюксел
Преговорите могат да бъдат замразени в избрани области , а в най-сериозните случаи – да бъдат спрени напълно, а към този момент затворени глави да бъдат още веднъж отворени. Ползите от по-тясната интеграция, като да вземем за пример достъп до стратегии на Европейски Съюз, могат да бъдат спрени краткотрайно или дефинитивно, а обсегът на финансирането от Европейски Съюз може да бъде понижено, предлага Европейска комисия.

Новите правила за договарянията за присъединение към Европейски Съюз няма да се отнасят до Сърбия и Черна гора , съобщи на конференция еврокомисарят по разширението и съседството Оливер Вархей.
Снимка: EPA
Той разясни, че в случай че двете страни пожелаят, новите правила, препоръчани през днешния ден от Европейската комисия, може да бъдат приложени и по отношение на тях. По думите на Вархей това зависи от Белград и Подгорица, тъй като Европейски Съюз не би желал да трансформира едностранно разпоредбите на играта в придвижване, откакто договарянията с двете столици към този момент са в ход.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР