Европейската комисия представи днес нови общи правила за сравняване на

...
Европейската комисия представи днес нови общи правила за сравняване на
Коментари Харесай

Еврокомисията представи правила за установяване на качеството на храните

Европейската комисия показа през днешния ден нови общи правила за сравняване на качеството на храните в Европейски Съюз.

Съвместният проучвателен център на Европейска комисия в региона на науката и знанието е създал обща методика, която разрешава на националните служби за отбрана на потребителите да ревизират и да съпоставят състава и характерностите на храните, продавани със сходни опаковки в Европейски Съюз, добави Европейска комисия.

Целта е да се изяснят правата на потребителите, в това число посредством възбрана на дейностите, водещи до разлика в качеството на питателните стоки; да се дадат пълномощия на съответните служби да подават взаимни искове от името на потребителите; да се дават по-силни пълномощия за налагането на санкции на службите за отбрана на потребителите.

Общ протокол за инспекция

Всички храни, продавани в Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор на строги правила за сигурност. Потребителите би трябвало да бъдат осведомени за главните характерности, избрани в законодателството на Европейски Съюз за етикетирането, и следва да не бъдат подвеждани, да вземем за пример от опаковката. Националните служби, виновни за сигурността на храните и отбраната на потребителите, имат задължението да създадат нужното предлаганите на единния пазар храни да дават отговор на съответното законодателство на Европейски Съюз.

Методиката за инспекция ще оказва помощ на националните служби да дефинират дали храните се оферират на пазара в сходство с правото на Европейски Съюз.

Методиката се основава на бистрота, сравнимост, сходен асортимент, взимане на проби и инспекция на стоките.

Първите резултати се чакат до края на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР