Европейската комисия представи днес годишен доклад от наблюдението върху прилагането

...
Европейската комисия представи днес годишен доклад от наблюдението върху прилагането
Коментари Харесай

България се бави с въвеждането на европейското законодателство

Европейската комисия показа през днешния ден годишен отчет от наблюдението върху използването на европейското право за 2019 година, както и за достиженията на страните от Европейски Съюз в разнообразни области на политиката.

При процедурите за несвоевременно въвеждане на европейското законодателство, максимален брой нови производства предходната година са били открити против България, Белгия, Гърция и Кипър. Най-малък е бил броят на процедурите по този мотив против Дания, Италия и Литва.

Прилагането на законодателството на Европейски Съюз е значимо за жителите, тъй като отстоява правата им и изгодите от това право, които в противоположен случай биха били отречени. То е от голяма важност и за бизнеса, защото обезпечава идентични условия на конкуренция на вътрешния пазар.

Броят на висящите производства за определяне на несъблюдение на отговорности (т. нар. наказателни процедури) се резервира през предходната година, само че новите производства се усилиха с 20 на 100 спрямо предходната година, отбелязва Европейска комисия. През 2019 година минимален брой нови производства са били открити против Люксембург, Естония и Литва, а максимален брой - против Испания, Италия и Гърция.

Комисията е проверила главно използването на законодателството за околната среда, вътрешния пазар, производството, предприемачеството, транспортите и напредването, по които са открити половината от водените наказателни процедури. Комисията е подхванала дейности против три страни от Европейски Съюз за прекалено високи нива на замърсяване на въздуха и против пет страни, които не са обезпечили еднакъв достъп за консуматори с увреждания до единния европейски номер за незабавни повиквания 112.

Повече от половината процедури предходната година са се отнасяли до несвоевременно въвеждане на европейски правила (от 419 производства през 2018 година на 406 през 2019 г.). За съпоставяне през последните пет години най-вече нови процедури по този мотив е имало през 2016 година (847 производства).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР