Европейската комисия представи днес доклад за всяка държава-членка на ЕС

...
Европейската комисия представи днес доклад за всяка държава-членка на ЕС
Коментари Харесай

ЕК с препоръки към българската икономика в условията на пандемия

Европейската комисия показа през днешния ден отчет за всяка държава-членка на Европейски Съюз с рекомендации към икономическите политики в изискванията на пандемия от ковид. Препоръките преследват две цели - в кратковременен проект намаляване на сериозните негативни социално-икономически последствия, а в кратковременен до средносрочен проект - реализиране на резистентен и приобщаващ стопански напредък.
Към България за тази и идната година са отправени четири рекомендации:
Първата е да бъдат подхванати всички нужни ограничения според облекчените правила за икономическо ръководство, за да се преодолее икономическият спад и да се насърчи възобновяване . Когато икономическите условия разрешават, нашата страна следва да приложи политики, ориентирани към реализиране на рационални средносрочни фискални позиции и обезпечаване на резистентност на дълга, при нарастване на вложенията.
Препоръчва се здравната система да получи нужното финансиране, а здравните служащи в страната да бъдат разпределени отмерено.
Втората рекомендация : Европейска комисия предлага да се укрепят дейностите за обществена отбрана и политиките за пазара на труда . Според комисията следва да се вкарат нужните промени в схемата за най-малък приход.
Брюксел предлага възстановяване на достъпа до работа от разстояние, поощряване на цифровите умения и еднакъв достъп до обучение.
Третата рекомендация е за ускорение на процедурите за даване на поддръжка на дребния и междинен бизнес и самонаетите служащи , както и за ориентиране на бюджетни и частни вложения за икономическото възобновяване.
Брюксел поучава България да концентрира вложенията върху зеления и дигитален преход, по-специално върху чистото и дейно произвеждане и потребление на силата и ресурсите, екологичната инфраструктура и устойчивия превоз, допринасяйки за прогресивна декарбонизация на стопанската система, в това число в районите на въглища.
Според Европейска комисия е добре тези планове да бъдат ориентирани към енергийния и цифровия преход, в това число във връзка с така наречен " въглищни " райони.
Четвъртата рекомендация е за понижаване на бюрокрацията , пред която компаниите са изправени и за възстановяване на успеваемостта на администрацията с нараснало потребление на цифровото ръководство.
Европейска комисия предлага да се подобрят дейностите на рамката за несъстоятелността и за битката с прането на пари, да се усилят напъните за обезпечаване на съответна оценка на риска, смекчаването му и използването на ефикасен контрол.
Състоянието на България сега, съгласно отчета:
България е единствената страна в Европейски Съюз, която съблюдава критерия за бюджетен недостиг от Договора за Общността, разгласи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис при представянето на пролетния пакет на Европейския учебен срок, представен от Dir.bg.
Същевременно не престават да са налице провокациите в битката с корупцията и към момента няма безапелационни резултати от наказателни преследвания по такива каузи по високите етажи на властта.
В документа се акцентира, че към момента не са подхванати ограничения за понижаване на риска по схемата " поданство против вложения " и се прибавя, че тя е породила опасения от опасности, които са свързани и с изпирането на пари.
Въпреки мощния стопански напредък и рекордно ниско равнище на безработица, България постепенно догонва останалите страни-членки и нивата на беднотия и неравноправие в приходите към момента са едни от най-високите, се споделя в отчета.
Подчертава се също по този начин, че незадоволителните вложения са спънка за модернизирането на стопанската система.
Като цяло банките са рентабилни и добре капитализирани и съотношението на необслужваните заеми понижава, само че България продължава да бъде измежду страните с огромен % на такива, изключително за нефинансови предприятия.
Допълнително старания са нужни и в застрахователния бранш.
Достъпът до опазване на здравето е стеснен заради неравномерното систематизиране на оскъдните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване.
България продължава да е измежду страните членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се споделя още в отчета.
За останалите страни-членки:

Тази година рекомендациите за всяка страна се отнасят до качеството, като се отклоняват от бюджетните отговорности. Те отразяват въвеждането на изключение от бюджетните правила, с цел да се вземат всички нужни ограничения за справяне с пандемията.
Когато икономическите условия разрешават, фискалните политики следва да бъдат ориентирани към постигането на рационални фискални позиции в средносрочен проект и обезпечаването на резистентност на обслужването на дълга, като в същото време се усилват вложенията, се добавя в известието на Европейска комисия.
Предвид изключителната неустановеност, обвързвана с изключителното макроикономическо и фискално влияние на пандемията, комисията е на мнение, че към този момент не следва да се взема решение дали да се ползва процедура при несъразмерен недостиг по отношение на Франция, Белгия, Кипър, Гърция, Италия и Испания.
Комисията е приела и шестия отчет за засиленото наблюдаване във връзка с Гърция. Заключението е, че при изключителните условия Гърция е подхванала нужните дейности, с цел да извърши поетите от страната задължения за промени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР