Европейската комисия представи днес дългоочаквания план за преразглеждане на процедурите

...
Европейската комисия представи днес дългоочаквания план за преразглеждане на процедурите
Коментари Харесай

ЕК измисли задължителна, но доброволна солидарност с мигрантите

Европейската комисия показа през днешния ден дълго чакания проект за преразглеждане на процедурите за даване на леговище в Европейски Съюз, който да сдобри страните, спорещи кой би трябвало да приютява мигрантите. Обещаният от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен Пакт за миграцията би трябвало да замести прословутия Дъблински правилник, който разрешава на страните от вътрешността на Европейски Съюз да връщат в страните с външни граници на съюза влезлите на тяхна територия мигранти.
„ Създадохме комплициран вътрешен пазар, обща валута и невиждан проект за възобновяване на стопанските системи си “, сподели фон дер Лайен в изказване пред публицисти. „ Сега е време да се оправим с предизвикването да управляваме миграцията взаимно, с верният баланс сред взаимност и отговорност. "

От разгара на бежанската рецесия през 2015 година миграцията подклажда някои от най-ожесточените различия измежду водачите на Европейски Съюз и многократните старания за преправяне на разпоредбите се провалят през последните години. Досега се оказаха непреодолими разликите сред източните страни като Унгария и Полша, които твърдо се противопоставяха на всякакво наложително преразпределяне на търсещите леговище, и бреговите страни като Гърция и Италия, които трябваше да посрещат вълните от хора.

Новото предложение на Комисията има три стълба:

- По-ефективни и по-бързи процедури на външните граници на Европейски Съюз.  Комисията предлага въвеждането на прелиминарен скрининг, обхващащ идентифицирането на всички хора, преминаващи границите и слизащи след интервенция по търсене и избавяне.

В допълнение към пръстовите отпечатъци, които се вземат в този момент, ще се прави инспекция и на здравето. Целта е по-бързо да се взема на решение дали да се даде леговище, или да се върне лицето в страната на генезис.

- Нов механизъм за " взаимност и отговорност " . Комисията се стреми да преодолее най-ожесточеното различие по отношение на наложителното преразпределяне на търсещите леговище, като вместо това схване система от „ еластичен принос “ от страните от Европейски Съюз. Страните, които не желаят да одобряват претенденти, могат вместо това да извършват директна роля за връщането на хора, на които е отказано леговище. За задачата ще получават дотации, само че в случай че не се оправят за 8 месеца, ще би трябвало да настанят трайно мигрантите на своя територия. Столиците могат да изберат да дават и други типове оперативна поддръжка - да вземем за пример, финансова поддръжка на страните под мигрантски напън. Планът планува по-строги отговорности при положение на внезапно нарастване на идващите.

- Връщания. Официалните данни на Европейски Съюз демонстрират, че приблизително годишно се отхвърлят почти 370 000 заявки, само че единствено към една трета от тези хора се изключват от блока. Сега Комисията предлага назначението на координатор на Европейски Съюз по връщането с мрежа от национални представители, с цел да се обезпечи координираност в целия съюз.

Фон дер Лайен форсира оповестяването на пакета след пожар този месец, който унищожи лагера Мория на гръцкия остров Лесбос, където над 12 000 души живееха несигурно време в неприятни условия.

" Дойде моментът да се съберем към обща европейска миграционна политика ", съобщи зам.председателят на Европейска комисия Маргаритис Скинас (Гърция), който контролираше създаването на предложенията, обединени в документа от 400 страници.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР