Европейската комисия представи дълго подготвяния закон за свободата на медиите.

...
Европейската комисия представи дълго подготвяния закон за свободата на медиите.
Коментари Харесай

Европейският съюз с първи закон за медиите


Европейската комисия показа дълго подготвяния закон за свободата на медиите. Предложеният правилник включва гаранции против политическата интервенция в публицистичните решения и против непозволеното следене. Основна част от новата законова рамка са независимостта и финансирането на публичните медии. В текста се слага акцент и върху собствеността на медиите и разпределянето на държавната реклама. Законодателният акт обгръща и въпроса за медийната централизация и основава нов самостоятелен Европейски съвет за медийни услуги.

Там, където съществуват публични медии, обезпеченото им финансиране би трябвало да бъде съответно и устойчиво, с цел да се подсигурява публицистична самостоятелност. Ръководителят и управителният съвет на публичните медии ще би трябвало да се назначават по транспарантен, открит и недискриминационен метод. Това изясни зам.-председателят на Европейска комисия по полезностите и прозрачността, Вера Йоурова

" За първи път Европейски Съюз показва закон, който дава гаранции за отбрана на публицистичната самостоятелност на медиите. Държавата не би трябвало да се намесва в редакторските решения. Нито една социална медия не би трябвало да се трансформира в канал за агитация, на която и да е партия. Ние желаеме страните-членки да подхващат законодателна самодейност и в нея да залегнат справедливи критерии за назначението на шефовете и управителните препоръки на медиите. И тук не би трябвало да има партийни другари. Финансирането на публичните медии би трябвало да е транспарантно. "

Еврокомисията предлага основаването на Европейски медиен съвет, който ще включва национални представители на медиите. Съветът ще би трябвало да следи за използването на правната рамка и да подкрепя Комисията при правенето на насоки, свързани с медийното контролиране. Новият орган би трябвало да координира и националните ограничения във връзка с медиите отвън Евросъюза, които съставляват риск за публичната сигурност, с цел да подсигурява, че тези медии не заобикалят използваните европейски правила. Съветът ще провежда и структуриран разговор сред доста огромните онлайн платформи и медийния бранш, с цел да предизвиква достъпа до разнородни медийни оферти.

" Новият закон показва доста ясно и изрично, че медийният съвет би трябвало да работи изцяло без значение, в това число да бъде самостоятелен и от Комисията. Казвам това за тези, които имат подозрения по въпроса. Това изрично е регламентирано в медийния закон. "

Законът за свободата на медиите включва мощни гаранции против потреблението на шпионски програмен продукт против медиите, публицистите и техните фамилии. Актът изисква всяка законодателна, регулаторна или административна мярка, подхваната от държава-членка, която би могла да засегне медиите, да бъде съответно обоснована и пропорционална. Предвиждат се проби за медиен плурализъм и условия за транспарантна държавна реклама. Този нов набор от правила е напълно в отбрана на плурализма и независимостта на медиите в Европейски Съюз, увери и еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

" Сега за първи път имаме закон, който пази публичните медии. Преди подобен не съществуваше. Ако се открият нарушавания, можем да ги осъдим, а до момента нямахме законови способи. Обществените медии имат социална функционалност и би трябвало да бъдат самостоятелни и транспарантно финансирани. "

Сега следва Европейският парламент и държавите-членки да обсъдят оферти нормативен акт от Комисията. Брюксел ще насърчи полемиките, и по-специално в границите на Европейския конгрес на новинарските медии. Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите - Елена Йончева, следва по-трудната част.

Заместник-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова съобщи, че чака опозиция от страна на националните държавни управления. По думите ѝ, някои страни членки желаят да могат да въздействат на медиите. Според евродепутата Елена Йончева опълчването в тази посока не е притеснително, по този начин ще даде разнообразни гледни точки и евентуално ще усъвършенства обособените текстове в новия медиен закон. 

 

Последвайте ни в: - -

  Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР