Европейската комисия предприе първата стъпка за преработка на европейските фискални

...
Европейската комисия предприе първата стъпка за преработка на европейските фискални
Коментари Харесай

ЕK предприема първа стъпка за ремонт на европейските фискални правила

Европейската комисия предприе първата стъпка за преправка на европейските фискални правила, които са в основата на еврото и еврозоната, като стартира социална консултация, с цел да помогне за постигането на обща позиция сред надълбоко разграничените държавни управления, съобщи БНР.

Сложните и постоянно избягвани правила, наречени Пакт за непоклатимост и напредък, споделят, че държавните управления на Европейски Съюз би трябвало да поддържат бюджетен недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт и държавен дълг под 60% от Брутният вътрешен продукт. Слабият метод на някои държавни управления и откровеното деформиране на статистически данни от страна на Гърция провокираха суверенната дългова рецесия през 2010 година, която беше на път съвсем да разбие еврозоната и да унищожи единната валута. Тази рецесия остави еврозоната надълбоко разграничена, като северни страни от Европейски Съюз, спазващи строго фискалните правила, упрекнаха юга за разточителство, а югът от своя страна подлагаше на критика това, което той определяше като фикс идея на севера във връзка с намаляването на дълга.

ЕЦБ се тормози от високия дълг, слабите банки и ценовия балон на недвижимите парцели

"С неспокойствие чакаме открита полемика за това какво е работило и какво не е работило в предишното и по какъв начин да реализираме консенсус за усъвършенстване на разпоредбите и да ги създадем още по-ефективни ", съобщи в сряда вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

До средата на актуалната година Комисията ще събере мнения за това, което може да бъде променено, след което се чака да излезе с оферти преди края на 2020 година, обявиха пред Ройтерс европейски чиновници. Ограниченията на недостига и на дълга ще останат в действие, само че Европейски Съюз ще се стреми да опрости разпоредбите и да се концентрира върху индикаторите, които държавните управления управляват, като да вземем за пример разноските по отношение на растежа на Брутният вътрешен продукт.

Сега фискалните правила употребяват индикатори, като разликата сред действителния и евентуален Брутният вътрешен продукт, които обаче са чисто теоретични и те постоянно се преразглеждат и не се управляват от управляващите. Комисията също по този начин признава, че актуалната система не дава задоволително тласъци на държавните управления да икономисват в положителни за стопанската система времена и да предизвикват вложенията. Европейска комисия също по този начин би желала да види промени, които биха подкрепили амбициозния ѝ така наречен "Зелен пакт ", предоставяйки на държавните управления повече независимост за "зелени " разноски. Някои държавни управления в Европейски Съюз обаче са срещу това.

Очакват стопанската система на България да резервира и през 2018-а миналогодишния напредък от 3,6%

Създадени през 1997 година, с цел да поддържат единната европейска валута посредством ограничение на поемането на заеми, фискалните правила претърпяха до момента три проверки. Първата беше през 2005 година, когато Германия и Франция отхвърлиха да одобряват завеждането на дисциплинарни процедури против тях. Другите две проверки бяха факт през 2011 и 2013 година и имаха за цел да успокоят финансовите пазари, разтърсени от дълговата рецесия.

Промените предоставиха на Комисията по-широки пълномощия да следи и да глобява държавните управления за безотговорна фискална политика. Въпреки обаче ясно обрисуваните случаи на нарушение на разпоредбите от страни като Франция, Португалия, Италия и Испания през последните пет години, Европейска комисия по този начин и не глоби нито едната от тях.

Ето какво се случи с икономическия напредък в еврозоната в края на 2019 година

Европейските чиновници показват, че това предоставяне на приоритет на вътрешните политики над европейските правила понижава смисъла на фискалните правила на Европейски Съюз при създаването на политики на страните от еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР