Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба

...
Коментари Харесай

ЕК предложи забрана на пластмасовите еднократни продукти />

Европейската комисия предложи възбрана на пластмасовите артикули за еднократна приложимост в Евросъюза. Сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще би трябвало да бъдат направени от устойчиви материали.

За да влязат в действие новите правила, би трябвало първо да бъдат утвърдени от 28-те членки на Съюза. Серията от оферти на Европейска комисия целят понижаване на пластмасовите боклуци, съобщи първият зам.- ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за устойчивото развиване.

„ Рискуваме да задушим океаните ни с пластмаса. Това ще се отрази на хранителната верига и човешкото здраве. Гражданите в действителност ги е грижа за това. Проучване на „ Евробарометър “ демонстрира, че 87% са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. Направихме необятно допитване по какъв начин да решим този проблем. 97% от интервюираните са съгласни, че дейностите във връзка с пластмасовите произведения за еднократна приложимост са наложителни и незабавни “, изясни той.

Предложената от Европейска комисия инструкция упорства за възбрана на пластмасовите принадлежности за хранене, коктейлните бъркалки и сламки, пръчките за балони, клечките за уши, само че не се показва последна дата.

Тези артикули да бъдат направени от устойчиви материали, упорства проектът. Според българския евродепутат Андрей Ковачев, член на Комисията по околна среда в Екологичен потенциал, приемането на директивата няма да е елементарно и ще отнеме време.
Директивата на Европейска комисия планува още принос на производителите на пластмасови произведения към цената за ръководство на отпадъците и упорства за тласъци при разработка на по-малко замърсяващи други възможности.

Предлага се още производителите на пластмасови риболовни такъми да покриват разноски за събиране на боклуци в пристанища. Планът планува, че страните членки би трябвало да събират 90% от пластмасовите бутилки за напитки до 2025 година посредством система за рефинансиране при предаване.

Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, с цел да бъдат осведомени потребителите какъв брой отпадък отделят. Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 година, идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни артикули за преработване.

Европейски Съюз изнася в този момент към половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай. Годишно Европейски Съюз създава годишно 500 хиляди тона пластмасови артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР