Европейската комисия предложи за разглеждане първоначален набор от идеи за

...
Европейската комисия предложи за разглеждане първоначален набор от идеи за
Коментари Харесай

ЕК представя цялостна визия за модернизирането на Световната търговска организация


Европейската комисия предложи за разглеждане първичен набор от хрумвания за модернизиране на СТО и за приспособяване на разпоредбите на интернационалната търговия към провокациите на световната стопанска система. Документът ще бъде показан на европартньорите на 20 септември по време на съвещание в Женева, проведено от Канада във връзка промяната на Световната комерсиална организация (СТО), заяви пресслужбата на Европейска комисия.

Идеите за рационализация са свързани с три основни области:

- актуализиране на набора от правила в региона на интернационалната търговия, тъй че да обзет днешната световна икономика;
- подсилване на ролята на СТО като наблюдател;
- превъзмогване на следения застой в системата за разрешаване на разногласия на СТО.

Европейски Съюз към този момент стартира взаимна работа с други сътрудници на СТО: със Съединени американски щати и Япония в границите на тристранни обсъждания; с Китай в основаната за задачата работна група на последната среща на върха сред Европейски Съюз и Китай; с други сътрудници — последно на срещата на министрите на търговията на Г-20. През идващите седмици Европейски Съюз ще продължи да разисква тези първични хрумвания с разнообразни сътрудници на СТО за да изготви съответни оферти към СТО. Европейският парламент и Съветът ще бъдат в детайли осведомени за тези разисквания.

Наличието на открити правила за презграничната търговия, следени от СТО и налагани благодарение на безпристрастна система за разрешаване на разногласия, десетилетия наред помагаше да се преодоляват обтегнатите търговски връзки и да се заобикалят комерсиалните войни.

Икономическите, политически и софтуерните промени обаче не бяха придружени от появяването на нови правила в региона на търговията. По-специално сегашните правила за интернационалната търговия не обгръщат в цялостна степен дотациите (често прокарвани посредством държавни предприятия), които нарушават равновесието на пазара и подриват идентичните условия на
конкуренция за икономическите оператори.

СТО от ден на ден страда под тежестта на тромави процедури и спорни ползи на страните. Звеното на СТО, което дава отговор за разрешаването на комерсиалните разногласия, е на път да бъде парализирано, защото номинациите на нови членове на Апелативния орган на СТО са прекратени, а ролята на СТО като бдителен орган е застрашена заради неналичието на бистрота от страна на доста страни, е посочено в известието на Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР