Европейската комисия предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския

...
Европейската комисия предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага преработката на пластмаса да стане икономически изгодна

Европейската комисия предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския съюз да подлежат на преправка до 2030 година, потреблението на пластмаси за еднократна приложимост да се понижи, а преднамерената приложимост на пластмасови микрочастици да бъде лимитирана, заяви пресслужбата на институцията.

Всяка година европейците основават 25 млн. тона пластмасови боклуци, само че по-малко от 30 на 100 от тях се събират за преправка. В международен мащаб пластмасите съставляват 85 на 100 от отпадъците на плажа. Пластмасите стигат даже до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици за здравето, се отбелязва в известието.

Приетата през днешния ден от Европейската комисия тактика за пластмасите ще промени метода, по който се проектират, създават, употребяват и преработват изделията в Европейски Съюз.

Твърде постоянно при настоящия метод на произвеждане, потребление и неутрализиране на пластмасите не се улавят икономическите изгоди и това вреди на околната среда. Целта е да се опази природата, като в това време проектирането и производството напълно да регистрират потребностите от наново потребление, корекция и преправка, и да се създават други суровин, отбелязва Европейската комисия.

Тя предлага преработката на пластмасови боклуци да стане стопански преференциална за предприятията. Предлага се да бъдат създадени нови правила за опаковките, с цел да се усили потреблението на модифицирана пластмаса. Би трябвало да се основат усъвършенствани и разширени уреди за преправка, както и по-добра и стандартизирана система за разделно събиране и делене на отпадъците в Европейски Съюз. Това ще икономисва по към 100 евро на звук събрано количество пластмаса.

Намаляване на пластмасовите боклуци

Европейското законодателство докара до доста понижаване на потреблението на найлонови торбички в няколко страни в Европейски Съюз, се показва в известието.

Комисията ще предприеме ограничения за ограничение на влагането на пластмасови микрочастици в изделията и за установяване на знаци за биоразградими пластмаси.

Пресичане на замърсяването на международния океан

С новите правила за пристанищните приемни уреди ще се търси решение на казуса с отпадъците от морските плавателни съдове.

Еврокомисията ще даде на националните управляващи и на европейските предприятия насоки за методите за понижаване на пластмасовите боклуци при източника. Ще бъде нараснала поддръжката за нововъведенията с спомагателни 100 млн. евро за финансиране на създаването на по-интелигентни и по-преработваеми пластмасови първични материали, повишение успеваемостта на процесите по преправка, както и следене и унищожаване на рисковите субстанции и замърсителите от обработените пластмаси.

Предложената през днешния ден инструкция би трябвало да получи оценка от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР