Европейската комисия предложи в петък изменения на правилата за борба

...
Европейската комисия предложи в петък изменения на правилата за борба
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага мерки срещу измамите с ДДС

Европейската комисия предложи в петък промени на разпоредбите за битка с измамите с налога върху добавената стойност (ДДС). Предлага се преустановяване на 25-годишния " временен " режим на Данък добавена стойност в Европейски Съюз.

Измамите с налога върху добавената стойност се правят оценка на 50 милиарда евро годишно.

Опростяване на данъчното облагане на стоките

В настоящата система на Данък добавена стойност търговията със артикули сред сдруженията се разделя на две покупко-продажби: освободена от Данък добавена стойност продажба в страната от Европейски Съюз на генезис и данъчно облагано придобиване в страната от Европейски Съюз по предназначение.

С днешното предложение се поставя завършек на това разделяне на всяка обособена комерсиална договорка. Предвижда се трансграничната търговия със артикули да бъде избрана като " една данъчно облагаема доставка ", с цел да може стоките се таксуват в страната, където доставката приключва, добави Европейска комисия.

Предвижда се основаването на онлайн портал или обслужване на едно гише за всички сдружения в Европейски Съюз за оповестяване на техния Данък добавена стойност. Системата ще бъде налична за сдружения отвън Европейски Съюз, които желаят да продават на компании в Европейски Съюз и които в противоположен случай трябваше да се записват за задачите на Данък добавена стойност във всяка страна от съюза.

След въвеждането на новата система сдруженията ще би трябвало да дефинират един медиатор в Европейски Съюз, който да се занимава от тяхно име с формалностите по Данък добавена стойност.

По-малко администрация

С измененията се укрепва саморегулацията на Данък добавена стойност и се чака да понижат административните стъпки, които би трябвало да изминат сдруженията при продажба на други сдружения в останалите страни в Европейски Съюз.

Специалните отговорности за докладване по отношение на преходния режим на Данък добавена стойност няма да бъдат нужни повече за търговията със артикули. Допълнителното фактуриране във връзка с търговията в Европейски Съюз ще се урежда с разпоредбите на страната на продавача.

Продавачът е виновен за събирането на Данък добавена стойност

От измененията следва, че продавачът следва да начислява дължимия Данък добавена стойност при продажба на стоките на своя клиент в друга страна от Европейски Съюз, като се ползва ставката на страната по предназначение.

Придобиващият стоките ще бъде виновен за заплащането на Данък добавена стойност, единствено когато е благонадежден поданик, приет от данъчната администрация.

В предишното Данък добавена стойност размени налозите върху оборота

Общата система на Данък добавена стойност размени налозите върху оборота, които изкривяваха конкуренцията и подкопаваха свободното придвижване на артикули.

Данък добавена стойност е главен и все по-значителен източник на доходи за страните от Европейски Съюз, като през 2015 година са събрани над един трилион евро, което съставлява седем % от Брутният вътрешен продукт на Общността. Един от личните запаси на Европейски Съюз също се основава на Данък добавена стойност. Като налог върху потреблението той е един от типовете облагане в поддръжка на растежа на стопанската система, показва Европейската комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР