Европейската комисия предложи в контекста на кризата, предизвикана от коронавируса,

...
Европейската комисия предложи в контекста на кризата, предизвикана от коронавируса,
Коментари Харесай

Еврокомисията обяви подкрепа за запазването на работни места в държавите членки

Европейската комисия предложи в подтекста на рецесията, провокирана от ковид, да се сътвори да се сътвори инструмент за взаимност, наименуван SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на служащите да запазят приходите си, а на предприятията - да оцелеят, съобщи пресслужбата на институцията.

Брюксел предлага също по този начин всички налични структурни фондове да се пренасочат към дейности в отговор на разпространяването на ковид.

Подпомагане ще получат също земеделските стопани и риболовците, както и най-нуждаещите се хора.

Всички тези ограничения се основават на сегашния бюджет и за тях ще се употребява всяко свободно евро, отбелязва Еврокомисията.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи: " Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на Европейски Съюз ще бъде пренасочено към битката с ковид, всяко предписание ще бъде облекчено, с цел да може финансирането да бъде употребявано бързо и дейно. Чрез новия инструмент за взаимност ще активизираме 100 милиарда евро, с цел да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да действат. Така сплотяваме силите си с тези на страните членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората. Това е европейска взаимност ".

Запазване на работни места и предприятия

С новия инструмент ще бъдат обезпечени до 100 милиарда евро под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, с цел да подсигуряват, че служащите ще получават приход, а предприятията ще запазят чиновниците си. Това ще разреши на хората да продължат да заплащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще способства за обезпечаването на по този начин нужната непоклатимост на стопанската система, се споделя в известието.

Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от страните членки, и ще бъдат ориентирани там, където потребността от тях е най-спешна. Всички страни членки ще могат да употребяват този инструмент, само че той ще бъде от особена значимост за най-тежко засегнатите страни.

SURE ще поддържа схеми за понижено работно време и сходни ограничения, с цел да помогне на страните да запазят работни места и да защитят наети чиновници и независимо заети от риска да бъдат освободени от работа или да изгубят прихода си. Фирмите ще могат краткотрайно да понижат работното време на чиновниците си или краткотрайно да спрат цялата си активност, като страната ще обезпечи подкрепяне на приходите за неизработените часове.

Самостоятелно заетите лица ще получат заменяне на прихода предвид на актуалната изключителна обстановка.

Помощ за най-нуждаещите се

Ще бъдат импортирани промени във Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се вкарат електронни ваучери, с цел да се понижи рискът от болест, и опция за закупуване на защитни средства за хората, които оказват помощ.

Подкрепа за риболовците и земеделските стопани

Както и при структурните фондове, потреблението на Европейския фонд за морско дело и риболовство ще стане по-гъвкаво. Държавите членки ще могат да дават поддръжка:

- на риболовците - за краткотрайното прекъсване на риболовната дейност;

- на производители на аквакултури - за краткотрайното прекъсване или намаляването на производството;

- и на организациите на производителите - за краткотрайното предпазване на рибни артикули и артикули от аквакултури.

Комисията също по този начин скоро ще предложи набор от ограничения, с цел да подсигурява, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат нужната им поддръжка от общата селскостопанска политика, да вземем за пример посредством даване на повече време за внасяне на заявки за подкрепяне и повече време, с цел да се даде опция на администрациите да ги обработват, увеличение на предплатените заплащания при директни заплащания и на заплащанията за развиване на селските региони и обезпечаване на спомагателна еластичност за инспекциите на място, с цел да се сведе до най-малко нуждата от физически контакт и да се понижи административната тежест.

Пренасочване на всички фондове на политиката на доближаване

Всички средства, за които не са поети отговорности от трите фонда на политиката на доближаване - Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд и Кохезионния фонд - ще бъдат мобилизирани за справяне с последствията от рецесията в региона на публичното здраве.

За да се подсигурява, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна потребност от тях, ще бъдат вероятни прехвърляния сред фондовете, както и сред категориите райони и сред задачите на политиките. Освен това ще отпаднат условията за съфинансиране, защото страните членки към този момент употребяват всички свои средства за битка с рецесията. Управлението ще бъде опростено.

Инструмент за незабавна поддръжка

Еврокомисията отбелязва, че макар положените съществени индустриални старания от страна на индустрията, страните членки към момента се сблъскват с изострен дефицит на защитни средства и съоръжение за дихателна отбрана в някои региони. Те също по този начин не разполагат с задоволително лечебни заведения и биха имали изгода от опцията да реалокират пациенти в региони с повече запаси и да изпращат медицински личен състав на местата, които са най-тежко наранени. Освен това ще бъде нужна поддръжка за осъществяване на всеобщи проби, медицински проучвания, използване на нови лекувания и произвеждане, закупуване и разпределение на ваксини в целия Европейски Съюз.

Европейски Съюз предлага да се употребяват всички налични средства от бюджета на Европейски Съюз за тази година, с цел да се отговори на потребностите на европейските здравни системи.

В инструмента за незабавна поддръжка ще бъдат включени 3 милиарда евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в поддръжка на общите ресурси от съоръжение. Първият приоритет ще бъде ръководството на рецесията в региона на публичното здраве и обезпечаването на жизненоважно съоръжение и консумативи - от обдишващи апарати до персонални защитни средства, от мобилни медицински екипи до здравна помощ за най-уязвимите, в това число тези в бежански лагери.

Втората област е да се даде опция за увеличение на напъните за тестване. Предложението също по този начин ще разреши на Комисията да провежда публични поръчки от името на страните членки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1426)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР