Европейската комисия предложи в четвъртък актуализиране на правното основание на

...
Европейската комисия предложи в четвъртък актуализиране на правното основание на
Коментари Харесай

Европейски институт за иновации и технологии: ЕК предлага стратегия за периода 2021—2027


Европейската комисия предложи в четвъртък актуализиране на правното съображение на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT), а също по този начин и новата му стратегическа иновационна стратегия за интервала 2021—2027 година, заяви пресслужбата на Европейска комисия.

Създаден през 2008 година, EIT е самостоятелен орган на Европейски Съюз, който ускорява способността на Европа за нововъведения. С признатите оферти активността на EIT ще бъде съгласувана със идната стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “ (2021—2027 г.), с която се извършва задължението на Комисията да се подтиква в допълнение иновационният капацитет на Европа.

Предложеният бюджет е в размер на 3 милиарда евро — с 600 милиона евро, или 25 %, повече спрямо актуалната стратегическа иновационна стратегия (2014—2 020 г.). С него EIT ще финансира действия на съществуващите и новите общности на познание и нововъведения (ОЗИ) и ще поддържа потенциала за нововъведения на 750 висши образователни заведения.

„ От 2008 година Европейският институт за нововъведения и технологии подтиква гения и творчеството, като слага извънреден акцент върху образованието и предприемачеството. Стратегията, която вкарваме за интервала 2021—2027 година, ще спомогне за това всички райони на Европа да се възползват от капацитета на Института и в допълнение ще усили иновационния потенциал на нашия бранш на висшето обучение. И аз съм изключително горделив да разглася през днешния ден началото на нова общественост на познание и нововъведения в поддръжка на нововъведенията в културните и креативните промишлености, което е планувано за 2022 година “, съобщи Тибор Наврачич, комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, който дава отговор за EIT.

В момента EIT дава поддръжка за осем ОЗИ, които сплотяват предприятия, университети и проучвателен центрове в трансгранични партньорства.

Със стратегическата иновационна стратегия, препоръчана за 2021—2027 година, се преследват следните цели:

- Увеличаване на районното въздействие на общностите на познание и нововъведения: В бъдеще EIT ще ускори своите мрежи, като ще притегли в тях повече висши образователни заведения, предприятия и проучвателен организации с помощта на районни тактики за разпространение.

Изборът на сътрудници за съдействие и подготовката на дейностите на ОЗИ ще бъдат по-приобщаващи. Освен това ще бъдат построени връзки сред ОЗИ и тактиките за умна специализация — самодейност на Европейски Съюз за стимулиране на икономическия напредък и основаването на работни места посредством предоставяне на опция на всеки район да дефинира и развива своите конкурентни преимущества.

2. Повишаване на потенциала за нововъведения на висшето обучение : EIT ще подкрепи 750 висши образователни заведения посредством финансиране, експертен опит и напътстване, което ще им разреши да развиват стопански действия в своята област на интерес. Институтът ще създава и организира действия, изключително в страните с по-нисък потенциал за нововъведения. За тази цел EIT ще се основава на сполучливи начинания в границите на политиката, като да вземем за пример HEInnovate — безвъзмезден инструмент за самокритика за всички типове висши образователни заведения, и Рамката за оценяване на въздействието върху нововъведенията на районно ниво, посредством която университетите могат да преценяват до каква степен подтикват нововъведенията в районите, в които се намират.

3. Поставяне на началото на нови ОЗИ: EIT ще започва две нови ОЗИ, подбрани в области, които са от най-голямо значение за целите на политиката по „ Хоризонт Европа “. Първата нова ОЗИ ще се концентрира върху културните и креативните промишлености и е планувана за 2022 година Този бранш се характеризира с огромен капацитет за напредък, доста локални цивилен начинания и мощен цивилен интерес и добавя съществуващите осем ОЗИ. Приоритетната област за втората нова ОЗИ ще бъде избрана на по-късен стадий. Очаква се активността на тази общественост да стартира през 2025 година

Преразгледаният Регламент за EIT обезпечава по-голяма правна изясненост и координация с Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения. Освен това с новото правнооснование се вкарва строен и банален модел на финансиране за EIT, който по-ефективно да предизвиква спомагателни частни и обществени вложения. И най-после, с това правно съображение се укрепя структурата на ръководство на EIT.

Преразгледаният Регламент за EIT и Решението на Комисията по отношение на стратегическата иновационна стратегия за интервала 2021—2 027 година ще бъдат показани на Европейския парламент и на Съвета за разискване и приемане. Контекст Европейският институт за нововъведения и технологии е учреден през 2008 година с Регламент (ЕО) № 294/2008, променен с Регламент (ЕО) № 1292/2013, и е със седалище в Будапеща. Целта му е да се преодолеят главните провокации пред обществото посредством възстановяване на потенциала за нововъведения и резултатите на Европейски Съюз посредством консолидиране на триъгълника на знанието — обучение, научни проучвания и нововъведения.

EIT заема централно място в предлагането на Комисията за основаване на „ Хоризонт Европа “ — идната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения (2021—2027 г.) с препоръчан бюджет от 100 милиарда евро. Институтът е един от трите съставния елемент на нейния дирек „ Иновативна Европа “. В предлагането за „ Хоризонт Европа “ се дефинира финансирането за EIT в границите на идващия дълготраен бюджет, също както и обосновката, добавената стойност, областите на намеса и общите насоки на активността на Института. В самото предложение за „ Хоризонт Европа “ обаче не се съдържа правно съображение за продължение на интервенциите на EIT от 2021 година нататък.

Правното съображение на EIT остава в Регламента за EIT, в който се дефинират задачата, главните задания и рамката за действие на Института. Със своя препоръчан бюджет в размер на 3 милиарда евро за 2021—2 027 година Институтът ще подтиква нововъведенията посредством поддръжка за повече от 10 000 приключили магистърски и докторски стратегии по неговите ОЗИ, както и за към 600 нови и над 7 000 съществуващи започващи предприятия. Представените през днешния ден оферти се основават на външната оценка на EIT, осъществена през 2017 година, която удостоверява, че основанията за основаването на EIT са годни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР