Европейската комисия предложи днес въвеждането на ясни правила за работата

...
Европейската комисия предложи днес въвеждането на ясни правила за работата
Коментари Харесай

ЕК предлага ясни правила за полетите на дронове

Европейската комисия предложи през днешния ден въвеждането на ясни правила за работата с дронове, които плануват регистрацията на всички безпилотни летателни средства, както и на хората и компаниите, които ги употребяват. Въвеждат се три категории дронове - от детски играчки до машини с тегло над 25 кг, предава Българска телеграфна агенция.

На регистрация ще подлежат ползвателите на тези дронове, които при удар може да предадат на индивида кинетична сила над 80 джаула, или чиято приложимост основава опасност за неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на персоналните данни, сигурността или опазването на околната среда. Регистрациите на дроновете следва да бъдат в електронен тип, подобаващ за информации при нужда, предава Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия цитира изследвания, съгласно които летателни средства с излетна маса над 250 грама биха основали заплаха при удар. Комисията предлага ограничение на полетите на дронове край лечебни заведения, места със скупчване на хора, край съоръжения и уреди, в това число места за отнемане от независимост или промишлени предприятия, държавни зони, предпазени естествени територии, елементи от транспортната инфраструктура.

Предлага се най-леките дронове да подлежат на минимум ограничавания, в случай че тежат под 25 кг, летят на височина до 120 метра от земната повърхнина, не транспортират рискови товари и не изхвърлят материали. В листата на рисковите субстанции и предмети, неразрешени за транспортиране с дрон, комисията слага взирвните, твърдите, заразните и радиоактивните субстанции, газове, запалими течности, окислители, киселини и токсини.

Предлага се право на ръководство на дрон да получават хора, навършили 16 години. Не се плануват ограничавания, когато дронът е детска играчка или самоделно устройство с излетна до 250 грама. Европейска комисия предлага страните от Европейски Съюз сами да дефинират сензитивните зони за полети на дронове и да ги оповестяват в обединен публичен електронен формат, в това число във връзка с периода на деяние.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР