Европейската комисия предложи днес нови правила за повече гъвкавост на

...
Европейската комисия предложи днес нови правила за повече гъвкавост на
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага по-гъвкави ставки на ДДС

Европейската комисия предложи през днешния ден нови правила за повече еластичност на страните в Европейски Съюз да дефинират ставките на Данък добавена стойност и по-благоприятна данъчна среда за растежа на дребните и междинните предприятия.

Създаването на единно пространство за Данък добавена стойност ще понижи фрапантно измамите с налога, които възлизат на 50 милиарда евро, като в същото време ще окаже поддръжка на предприятията и ще обезпечи приходите в националния бюджет.

Общите за Европейски Съюз правила за Данък добавена стойност, контрактувани през 1992 година, са прекомерно ограничаващи. Те разрешават на страните да ползват понижени ставки на Данък добавена стойност единствено за няколко бранша и произведения. Страните в Европейски Съюз са под напън да облагодетелстват във връзка с налога някои артикули, се добавя в известието на Европейска комисия.

Комисията търси позволение на въпроса с по-малките сдружения, страдащи от несъразмерно високи разноски за привеждане в сходство с условията за Данък добавена стойност. Разходите за привеждане в сходство са с 11 % по-високи за предприятията, разрастващи презгранична търговия, спрямо търгуващите единствено на вътрешните пазари. Най-малките играчи са най-засегнати. Оказва се, че това е същинска спънка за растежа, защото дребните предприятия съставляват 98 на 100 от сдруженията в Европейски Съюз. Европейска комисия предлага повече сдружения да могат да се употребяват от преимуществата на по-простите правила за Данък добавена стойност, които в този момент важат единствено за най-малките компании. Цялостните разноски за привеждане в сходство с условията на Данък добавена стойност ще бъдат понижени с 18 % годишно.

Повече еластичност

Държавите в Европейски Съюз в този момент могат да ползват понижена ставка до пет % налог върху два обособени типа произведения. Някои страни ползват и специфични изключения за други понижени данъчни ставки.

Освен общоприетата ставка на Данък добавена стойност, която е 15 на 100, страните ще могат към този момент да плануват:
две обособени ставки с размер сред 5 и 15 на сто;една ставка с размер сред нула и 5 на 100 ставка от 0% за артикули, освободени от Данък добавена стойност (или така наречен " нулева ставка " );
Действащият комплициран лист със артикули и услуги, към които могат да се ползват понижените ставки, ще бъде сменен с нов лист с произведения (като оръжия, алкохолни питиета, тютюн и хазартна дейност), към които постоянно би трябвало да се ползва общоприетата ставка от 15 на 100 Данък добавена стойност или повече;

За да защитят бюджетните доходи, страните би трябвало да се уверят, че среднната ставка на Данък добавена стойност е най-малко 12 на 100.

Стоките, облагани с отстъпка до момента, ще останат в режим.

Намаляване на разноските по Данък добавена стойност за дребните и междинните предприятия

Според настоящите правила страните в Европейски Съюз могат да освободят дребните сдружения от Данък добавена стойност, в случай че годишният им оборот не надвишава избран размер, друг в обособените страни. Тези освобождавания са разполагаем единствено на националните играчи и разрастващите се дребни и междинни предприятия губят достъп до ограниченията за опростяване, незабавно щом надскочат прага за освобождение. Това значи, че няма равнопоставени условия на състезание за дребните търговци в Европейски Съюз. Макар актуалните прагове за освобождение да остават, с днешните правила се вкарва:
предел за оборота в размер на 2 милиона евро, под който дребните предприятия ще се употребяват от ограничения за опростяване (като опростена регистрация за задачите на Данък добавена стойност, опростено фактуриране и опростени отговорности за водене на регистри), без значение дали са освободени от ДДС;възможност за страните да отстранен за освободените от Данък добавена стойност дребни предприятия отговорностите по налога за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и правене на справки-декларации;праг за оборота от 100 000 евро, допускащ на сдруженията, които реализират активност допълнително от една страна в Европейски Съюз, да се възползват от освобождение от Данък добавена стойност.
Тези законодателни оферти ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския стопански и обществен съвет, както и на Съвета на Европейски Съюз - приемане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР