Европейската комисия предложи днес граничната служба на ЕС, известна доскоро

...
Европейската комисия предложи днес граничната служба на ЕС, известна доскоро
Коментари Харесай

Еврокомисията официално предложи създаване на европейска гранична служба

Европейската комисия предложи през днешния ден граничната работа на Европейски Съюз, известна до неотдавна като Фронтекс, да прерасне в европейска гранична полиция. Предложението бе показано на конференция от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той означи, че това е един от въпросите, чието разискване следва на срещата в неделя сред няколко страни от Европейски Съюз, отдадена на миграционната рецесия. Аврамопулос посочи, че решения на тази среща няма да бъдат одобрявани.

Еврокомисарят разяснява, че въпросите към миграцията слагат под въпрос съществуването на Шенген и на Европейски Съюз. Според него, постигнатото в последните десетилетия е под опасност, а едностранните дейности не са отговор и могат да го унищожат.

Аврамопулос заяви, че Европейски Съюз води договаряния с страните от Северна Африка да одобряват мигрантите, отправили се с транспортен съд към Европа. По неговите думи северноафриканските страни показват ясна подготвеност да сътрудничат. Еврокомисарят отхвърли да уточни даже една африканска страна, която е подготвена да одобри назад мигрантите, до момента в който молбите им за леговище в Европейски Съюз бъдат оценени. Дума не може да става за отделяне в Европа на затвор за мигранти като Гуантанамо, срещу съм, съобщи Аврамопулос.

Той акцентира, че в африканските преходни миграционни центрове ще бъдат установявани подлежащите на протекция и ще се предлага непринудено връщане по родните им места на икономическите мигранти. Еврокомисарят означи, че африканските страни от Магреба ще получават помощ от Европейски Съюз за защита на границите.

Аврамопулос означи, че към този момент европейският фонд за Африка регистрира дефицит от над един милиард евро и прикани на идното съвещание на Европейския съвет идната седмица да бъде реализирано решение. Той добави, че страните от Европейски Съюз, които решат непринудено да вземат участие в разселването на мигранти, ще получат пари в подмяна.

Еврокомисарят още веднъж прикани за бързо и цялостно осъществяване на решенията за връщането на мигранти, за които е постановено, че нямат право на протекция в Европейски Съюз. Той поддържа продължаването на съглашението с Турция, за което са нужни още три милиарда евро.

Миграционната ни политика би трябвало да остане построена на европейските полезности - съпричастност, отговорност и почитание към човешкото достолепие. Не би трябвало да се упрекваме взаимно и да пресичаме черти, от които няма връщане обратно, прикани Аврамопулос. По неговите думи вътрешните гранични инспекции в Шенген не може да траят постоянно.

Насърчен съм от това, че миграцията още веднъж е във водещите заглавия. Това значи, че нараства политическата воля за намиране на решения. Миграцията ще остане въпрос за дълги години, сподели Аврамопулос.

Много популисти в Европа дължат съществуването си на този проблем. Носим историческа отговорност, младите ще ни обвинят, в случай че не опазим европейските достижения. Никога в живота си не съм работил по този начин интензивно, както в последните три години. Връщането на границите в Европейски Съюз ни праща назад към тъмните страници от историята, разяснява еврокомисарят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР