Европейската комисия предложи днес да се променят правилата за акциза

...
Европейската комисия предложи днес да се променят правилата за акциза
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Европейската комисия предложи през днешния ден да се трансформират разпоредбите за акциза върху алкохола в Европейски Съюз, съобщи пресслужбата на институцията.

Малките производители и крафт производителите на алкохол (включително за пръв път дребните самостоятелни производители на сайдер) се планува да могат да вземат участие в нова европейска система за узаконяване, потвърждаваща техния достъп до по-ниски ставки на акциза в съюза. Ще се подхващат и ограничения против противозаконното потребление на необлагаем денатуриран алкохол за произвеждане на подправени питиета.

Освен това ще се усили прагът за бирата с ниско алкохолно наличие, за която ще могат да се ползват понижени ставки.

Еврокомисията предлага въвеждането на единна система за узаконяване, която удостоверява статута на самостоятелните дребни производители на алкохол. Предвижда се изясняване на процесите и изискванията за произвеждане на денатуриран алкохол. Той се употребява при производството на разнообразни артикули като почистващи произведения, течност за чистачки, парфюми и антифриз и е освободен от данък. Това освобождение може да се употребява от производители за основаването и предлагането на рискови подправени питиета, без да заплащат налози и при опасност здравето на потребителите, се показва в известието на еврокомисията.

Тя предлага остарелите процедури на книжен притежател, употребявани за следене на придвижването на избрани типове денатуриран алкохол, да бъдат сменени със наложителното потребление на системата за придвижване и наблюдаване на акцизните артикули.

Предвижда се да се усили прагът за бирата с ниско алкохолно наличие, за която могат да се ползват понижени ставки, от 2.8 об. % на 3.5 об. %, с цел да се подтикват пивоварните да демонстрират нововъведение и да основават нови артикули. По този метод би трябвало да се насърчат потребителите да избират питиета с ниско алкохолно наличие вместо общоприетите питиета и по този начин да се понижи потреблението на алкохол.

Днешните законодателни оферти ще бъдат показани на Европейския парламент и на Европейския стопански и обществен съвет за координиране и на Съвета на Европейски Съюз - за приемане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР