Европейската комисия предложи днес да бъде въведена по-голяма прозрачност при

...
Европейската комисия предложи днес да бъде въведена по-голяма прозрачност при
Коментари Харесай

Еврокомисията  предлага да се увеличи прозрачността при ценообразуването на храните

Европейската комисия предложи през днешния ден да бъде въведена по-голяма бистрота при оповестяването на цените на храните.

Предложението планува на всеки стадий от веригата за доставки в хранително-вкусовата индустрия да се афишират най-важните ценообразуващи съставки, се показва в известието на Европейска комисия. Разликите сред покупните и продажните цени могат да покажат междинните разноски (превоз, обезпечаване, складиране) от продавача до купувача. По-голямата бистрота се чака да увеличи доверието в ценообразуването. Достъпът до актуализирана и елементарно налична информация за положението на пазара също е от основно значение за положителната конкурентоспособност на международния пазар, добавя комисията.

Докато от една страна има доста данни за придвижването на селскостопанските пазари (цени, произвеждане, запаси), съвсем няма сведения за други основни пазари по веригата за доставки на селскостопански артикули и храни - като преработката на храни и търговията на дребно, които са звеното сред земеделските производители и потребителите. Земеделските производители са сложени в извънредно неизгодно състояние на пазара, регистрира Европейска комисия.

Предложените промени обгръщат цените на месото, яйцата, млечните произведения, плодовете и зеленчуците, полските култури, захарта и зехтина. Всяка страна в Европейски Съюз независимо ще събира данни за цените и пазарите, и ще ги дава на Европейска комисия. Комисията предлага на страните да изберат стопански най-целесъобразния метод и да не се насочват към събирането на данни от дребните и междинните сдружения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР