Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да

...
Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да
Коментари Харесай

Брюксел отпуска още 63 млн. евро за демонтажа на малките реактори на АЕЦ Козлодуй

Европейската комисия предложи през днешния ден бюджетът на Европейски Съюз да продължи да обезпечава средства за извеждането от приложимост на остаряло нуклеарно съоръжение. За нашата страна се планува до 2027 година да бъдат отпуснати още 63 милиона евро, съобщи Българска телеграфна агенция в сряда.

Предложената сума предстои да утвърждение от Съвета на Европейски Съюз и от Европейския парламент като част от договарянията за бъдещия общностен бюджет. Европейска комисия предложи през днешния ден със сходна цел Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ-Бохунице, а Литва - 552 милиона евро за АЕЦ-Игналина.

През 1999 година България и Европейска комисия подписаха съглашение за закриването и демонтажа на четирите ВВЕР-440 в АЕЦ " Козлодуй ". Като отплата за преждевременното им затваряне Европейска комисия отпуска средства, които постъпват в Международен фонд " Козлодуй " и се ръководят от Отпусканите средства се ръководят от Европейската банка за възобновяване и развиване. Парите са освен за извеждането на тези реактори от употреба, само че и за редица ограничения за енергийна успеваемост, както и за построяването на площадка за ниско и приблизително радиоактивни боклуци край атомната ни централа.

Общо 1.106 милиарда евро се възнамерява да бъдат изхарчени до 2030 година за демонтажа на блоковете. Около 60 % от парите са от Европейска комисия. Те обаче не доближават и съгласно последните калкулации https://www.mediapool.bg/sprenite-blokove-na-aets-kozlodui-sa-izkarali-12-mln-lv-news277413.html от март 2018 година на Държавното дружество " Радиоактивни боклуци ", което прави демонтажа на мощностите, дефицитът е 90 млн. евро, за които желанията бяха да се желаят от Еврокомисията.

Д момента за демонтажа на дребните реактори да изхарчени 592 млн. евро, от които 226 млн. евро българско финансиране, а останалите – от Международния фонд " Козлодуй ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР