Европейската комисия предложи да бъде създаден фонд от 15 милиарда

...
Европейската комисия предложи да бъде създаден фонд от 15 милиарда
Коментари Харесай

ЕС предлага нов фонд да помага на стратегически компании, засегнати от COVID-19

Европейската комисия предложи да бъде основан фонд от 15 милиарда евро (16,6 милиарда долара) за вложения в стратегически компании, наранени от ковид. Подкрепата на Европейски Съюз ще бъде за компании, които имат потребност от повече капитал, с цел да продължат разрастването си, като това ще разреши на сдруженията да откажат помощ от нежелани сътрудници, осведоми Ройтерс. 

Предложението, което би трябвало да бъде утвърдено от държавните управления в Европейски Съюз и евродепутатите, е направено на фона на обстановка, в която фирмите по света могат елементарно да станат жертва на враждебно придобиване, защото цените на акциите спаднаха и опциите за финансиране в интервала на рецесията с ковид понижиха.

" Новият механизъм би могъл да обезпечава придобиване на дялове в стратегически компании в браншове като опазване на здравето, космос, защита, цифрови и зелени технологии, или да им отпуска заеми ", изясни европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Притесненията, свързани с уязвимостта на някои европейски компании, набъбнаха през март след информации, че администрацията на Съединени американски щати изследва опцията да получи достъп до основаната в Германия КюърВак (CureVac), биотехнологична компания, работеща върху нова технология, която може да понижи разноските за ваксини. Като реакция Европейската комисия даде обещание 80 милиона евро на CureVac.

Новият фонд е много дребен спрямо огромните суверенни фондове, които разполагат с милиарди долари, с цел да влагат в стратегически компании. Очаква се обаче той да бъде подсилен посредством привличане на частни вложители с гаранции. Според Комисията, 15 милиарда евро, които ще бъдат заети от финансовите пазари, могат да генерират вложения в размер до 150 милиарда евро в интервала 2021-2027 година, се показва в документ на Европейски Съюз. 

Фондът е част от по-широк проект на Европейски Съюз в поддръжка на нуждаещите се от капитал компании. Сред другите оферти е инструмент за финансова непоклатимост на стойност 26 милиарда евро, който ще обезпечи краткотрайна поддръжка на " здрави " компании, ударени от рецесията с COVID-19, и фонд от 15,3 милиарда евро, който ще влага в по-малки компании и компании, работещи в бранша на инфраструктурата, изследванията и обществените въпроси. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР