Европейската комисия предлага включване на Украйна в европейското пространство за

...
Европейската комисия предлага включване на Украйна в европейското пространство за
Коментари Харесай

Планът на ЕС: Таван на цените на тока, изкореняване на корупцията

Европейската комисия предлага включване на Украйна в европейското пространство за безвъзмезден роуминг и достъп до единния пазар. В енергетиката се планува основаването на европейска банка за водород, която ще спомага за финансиране производството на водород от възобновими източници Европейска комисия дава обещание още самостоятелни правосъдни системи, битка с корупцията и смяна на учредителните контракти на блока за преразглеждане на процеса на взимане на решения (край на решенията с единогласие в региона на разширяане, данъчни политки и др.)
" Демокрацията не е излязла от мода, само че би трябвало да се актуализира, с цел да продължи да усъвършенства живота на хората ", сподели ръководителят на комисията, Урсула фон дер Лайен в пленарната зала в Страсбург, цитирайки починалия към този момент някогашен ръководител на Европейския парламент Давид Сасоли, по време на годишната си тирада за положението на съюза. Речта имаше две мощни послания " увереност и взаимност " в отговор последствията от нашествието в Украйна. Но огромна част от това, което фон дер Лайен - и Европейски Съюз - оферират, са гръмки, смели, а тук-там и малко спорни хрумвания, чието осъществяване може да отнеме доста време.

Сред тях са пренаписване на учредителните контракти на Европейския съюз (предложение, което може да провокира разногласия, изключително в страни като Полша и Унгария, които все по-усилено се борят за по-малка интервенция на Брюксел във вътрешните им работи) и европейска " политическа общественост " (с трети страни), заричане за по-високи стандарти за господство на закона, нова рамка за корпоративно данъчно облагане, нова Банка за финансиране на водородни планове в Европейски Съюз, достъп на Украйна до общия пазар на съюза и други Реципрочен достъп до единния пазар и безвъзмезден роуминг за Украйна

" Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоколебима. Един урок от тази война е, че ние трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Анна Политковская и всички съветски публицисти, които разкриваха закононарушенията и заплатиха най-високата цена ", сподели фон дер Лайен. С оръжия, с вложени рекордни средства, със взаимност към бежанците, Европа се отзова на потребностите на Украйна и наложи " най-строгите наказания, които светът в миналото е виждал ", като изпрати " финансовия бранш на Русия е в реанимация " и срина съветската индустрия.
Реклама
Европейската комисия предлага още включване на Украйна в европейското пространство за безвъзмезден роуминг и достъп до единния пазар. Детайлите по второто ще бъдат разисквани незабавно след пленаранта сесия в Киев сред украинския президент Влодимир Зеленски и фон дер Лайен. Това се случва малко след присъединението на Украйна към европейската електроенергийна мрежа през март и краткотрайната анулация на вносните мита върху износа от Украйна за Европейски Съюз. Така без да е официално член на Европейски Съюз, нападнатата от Русия страна се употребява от някои от главните преимущества на съюза. В енергетика обстановката е " гореща "

В изказването си Европейска комисия разгласи и ограниченията за справяне с високите цени в енергетиката. Сред тях е таван на приходите на сдруженията, които създават електрическа енергия от всички източници без газ. " В днешно време трупането на рекордни облаги от войната и на гърба на потребителите е неправилно. " Тя счита, че мярката ще донесе 140 милиарда евро спомагателни доходи, посредством които страните членки ще могат да облекчат директно резултатите от шока.

Предвижда се още взаимно предпазване на газ (цел, която към този момент е изпълнена), въвеждане на по-обективен референтен индикатор вместо TTF за втечнения газ, обособяване на цената на газа от тази на електрическата енергия и други

Подготвя се и основаването на европейска банка за водород, която ще спомага за финансиране производството на водород от възобновими източници . За основаването ѝ ще се употребяват средствата на Фонда за нововъведения. Банката ще може да влага три милиарда евро за подкрепяне на построяването на бъдещия пазар на водород.
Реклама
Развитие по тези оферти се чака в края на септември при втора среща на енергийните министри в границите на месеца. Зелената договорка остава приоритет

" Ще запомним лятото на 2022 година Всички станахме очевидци на пресъхването на реките, на горските пожари и на рисковите горещини ", сподели фон дер Лайен. Тя показа за нови по-амбициозни цели в границите на Конференцията на Организация на обединените нации по отношение на биоразнообразието, която ще се организира в Монреал тази година и на COP27 в Шарм ел-Шейх.

Междувременно, от 2023г. Европейски Съюз ще разполага с двойно по-голям потенциал за битка с пожарите - с 10 спомагателни леки амфибийни самолета и три хеликоптера. Икономика и конкурентоспособност отново посредством пазарна интервенция

Фон дер Лайен показа проекти за нова рамка за корпоративно данъчно облагане и правила за това какъв брой и къде мултинационалните компании би трябвало да заплащат налози. Досегашната концепция за консолидирана данъчна основа ще бъде сменена с по-взискателна такава (т.нар " " ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР