Европейската комисия предлага въвеждане на временна забрана за пет украински

...
Европейската комисия предлага въвеждане на временна забрана за пет украински
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага временна забрана на 5 храни от Украйна

Европейската комисия предлага въвеждане на краткотрайна възбрана за пет украински храни в петте европейски страни, измежду които България, които са най-засегнати от нараствания поради войната импорт.

в края на март с искане да се вземат ограничения, защото безмитния импорт на украински храни, въведен, с цел да се помогне на Киев, заплашва личните им земеделци.

Земеделският еврокомисар Януш Войчеховски заяви във вторник вечер след съвещанието на аграрните министри от Европейски Съюз в Люксембург, че става въпрос за слънчогледовото олио, слънчогледово и рапично семе, за царевица и за пшеница.

Забраната ще бъде наложена незабавно, откакто петте страни я одобряват, и ще важи до 5 юни, когато изтича решението на Европейски Съюз за безмитен импорт на украинска земеделска продукция.

Очаква се идната седмица страните от Европейски Съюз да гласоподават за едногодишно удължение на безмитния импорт на украински аграрни артикули. Ако то бъде утвърдено, съгласно Войчеховски рестриктивните мерки за петте страни би могло да се удължат до края на годината.

Преговорите сред Комисията и Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния не престават, защото по самодейност на Варшава, подкрепена от останалите, се желае рестриктивните мерки да се разпространят върху още пет украински продукта, измежду които мед, захар, пилешко месо и артикули от пилешко.

Комисията не е съгласна с допълнението, защото препоръчаните от нея пет аграрни продукта покриват 80% от украинския импорт в тези страни. Според Войчеховски делът на останалите осем артикули е сред 1-3 % и че последствията за пазара, провокирани от тях, могат да се разрешат с други ограничения като директна поддръжка за производителите, незабавни и изключителни ограничения. " Много сме покрай положително решение ", съобщи Войчеховски, добавяйки, че " всички схващат настояванията на петте страни ".

Той обаче отхвърли предприемането на едностранни ограничения, откакто.

" Едностранните ограничения не са решение. Нуждаем се от дейности на европейско равнище ", съобщи еврокомисарят.

100 млн. евро от спешния запас

Освен експортни ограничавания Европейската комисия предлага на петте наранени страни и 100 млн. от спешния запас на Европейски Съюз, от който се заплаща при разнообразни аграрни обстановки като суша, неустойчивост на цените, унищожена годишна продукция и други. Парите ще бъдат разпределени сред петте наранени страни, които би трябвало да ги дават на засегнатите земеделци.

За България, Полша и Румъния това ще е втори транш от безплатна помощ от Европейски Съюз, откакто Брюксел им отпусна 56 млн. евро при започване на месеца. От тях, както и опция да отпусне държавна помощ на засегнатите производители, в случай че реши.

Българската позиция

България не е желала да постанова възбрана на вноса на храни от Украйна, само че е била принудена да го направи, откакто три други страни - Полша, Унгария и Словакия, стопираха импорта.

Това съобщи българският аграрни министър Явор Гечев след съвещанието на земеделските министри от Европейски Съюз в Люксембург във вторник.

" Ние даже не сме поискали на процедура възбраната. Поискахме налагането на защитни такси, които, излизайки от страната надлежно, да бъдат възстановявани. Вдигнахме ограниченията такива, тъй като три страни преди нас ги подвигнаха. Съответно - щяхме да сме крайният кулоар на артикули, които другояче трябваше да отидат в Полша ", съобщи Гечев, представен от БНР.

Министърът изрази отчаяние, че решението за спомагателните ограничавания за вноса не е взето, само че сподели, че се надява това да се случи в близко време.

" Аз персонално чаках още през днешния ден или на следващия ден тези ограничения да бъдат взети. Казахме, че до 5 (юни) би трябвало да се вземат незабавни ограничения, само че след 5-и би трябвало да се търсят дълготрайни, като петте страни - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия да се включим директно в тях ", сподели Гечев:

" Всички преглеждаме тази възбрана като краткотрайна мярка, която обаче съгласно нас свърши работа. Европейски Съюз стартира да работи като съюз и то бързо, тъй като не всякога Европейската комисия е най-бързо работещият орган ", добави министърът, който през последните седмици
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР