Европейската комисия предлага увеличаване на митата върху вноса в ЕС

...
Европейската комисия предлага увеличаване на митата върху вноса в ЕС
Коментари Харесай

ЕК иска по-високи мита за внос на зърно от Русия и Украйна

Европейската комисия предлага увеличение на митата върху вноса в Европейски Съюз на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули от Русия и Беларус.

Мярката включва и пшеница, царевица и слънчогледово брашно.

Въпреки че тези мита са задоволително високи, с цел да се противодейства на този импорт в Съюза на процедура, те не биха засегнали износа за трети страни.

Предложението на Европейска комисия е мито върху вноса на зърно от двете страни в размер на 95 евро на звук или адвалорно мито от 50%, според от продукта.
 Русия печели международната зърнена война
Русия печели международната зърнена война

А Путин радостно потрива ръце...

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен уточни, че предлагането цели да се понижи възходящият риск за европейските пазари и аграрни стопани. Митата по нейни думи ще понижат потенциала на Русия да употребява Европейски Съюз в интерес на своята военна машина.

" Също по този начин поддържаме уговорката си за опазване на международната продоволствена сигурност, изключително за разрастващите се страни. Постигаме точния баланс сред поддръжката за нашата стопанска система и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си поддръжка за Украйна ", посочи тя.

По-високите мита ще се ползват и за Беларус поради тесните политически и стопански връзки на страната с Русия. По този метод Европейски Съюз ще попречи на Москва да употребява Беларус, с цел да заобиколи новите мита и да насочи своите артикули към пазара на Европейски Съюз.
 5 еврочленки, измежду тях и България, желаят мита за импорт на украинско зърно
5 еврочленки, измежду тях и България, желаят мита за импорт на украинско зърно

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейска комисия

Предложението не визира преноса на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули от Русия и Беларус към трети страни.

Според формалните данни през 2023 година Русия е изнесла за Европейски Съюз зърно за 1,3 милиарда евро, а Беларус - за 246 млн. евро.

Комисията прецизира, че дефицитът на доставки ще бъде напълнен частично от вътрешното произвеждане на Европейски Съюз и частично от трети страни, в това число Украйна.
 Русия упреква Запада в двуличие за украинското зърно
Русия упреква Запада в двуличие за украинското зърно

Блокираните ГКПП-та на границата с Полша показвали същинското положение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР