Европейската комисия предлага нови правила за повече гъвкавост при определянето

...
Европейската комисия предлага нови правила за повече гъвкавост при определянето
Коментари Харесай

ЕК предлага нови правила за повече гъвкавост на ДДС

Европейската комисия предлага нови правила за повече еластичност при определянето на налог добавена стойност. Очаква се това да облекчи най-много потребителите, а и дребните компании.

Срещаме семейство Димитрови в книжарница. Ако би трябвало да избират дали да има по-нисък налог за книгите или за детските храни, да вземем за пример, единият залага на разсъдъка си, а другият на възприятията.

Идеята на Брюксел е посредством основаване на единно пространство за Данък добавена стойност, което да не пада под 15%, да остави страните свободно да избират коя стока с какъв брой да таксуват.

„ От години има рецензии към Европейска комисия, че не разрешава за избрани артикули да има понижени ставки – като интернет услугите да вземем за пример или цифровите книги. Хората питат за какво Европейска комисия не неправи нещо по въпроса”, съобщи еврокомисарят Пиер Московски.

Още от 1992 година работи лист със артикули, които могат да са с понижено Данък добавена стойност. Сега ще се появи нов единствено с такива, за които не може да има отстъпки като оръжия, хазарт или цигари.

Синдикатите от години упорстват за избрани артикули налогът да е под 20%.

„ Не го усещаме, когато купуваме един самун, не го усещаме, когато купуваме една баничка, единствено че вкупом месечните разноски на популацията, а най-много това тежи на най-бедните – те са една пета от месечните им разноски – 20%”, съобщи Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа”.

Според издатели единствено в България и Дания книгите не са с по-ниска ставка.

„ Средната цена е 12,48 лева с Данък добавена стойност, без Данък добавена стойност би означавало да е от порядъка на 10 лева”, сподели Веселин Тодоров от Асоциация „ Българска книга”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР