Европейската комисия предлага да се създаде инструмент за солидарност, наречен

...
Европейската комисия предлага да се създаде инструмент за солидарност, наречен
Коментари Харесай

ЕК предлага фонд от 100 млрд. евро в помощ на работници и предприятия


Европейската комисия предлага да се сътвори инструмент за взаимност, наименуван SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на служащите да запазят приходите си, а на предприятията - да оцелеят, съобщи пресслужбата на институцията.

Има и предложение всички налични структурни фондове да се пренасочат към дейности в отговор на разпространяването накоронавируса.Земеделските стопани и риболовците, и най-нуждаещите се също ще получат подкрепяне.

Мерките се основават на сегашния бюджет на общността и за тях ще се употребява всяко свободно евро.

Трябва да използваме всичко, с което разполагаме, акцентира ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й всички свободни средства би трябвало да бъдат пренасочени към битката с ковид. Всяко предписание ще бъде облекчено, с цел да може финансирането да бъде употребявано бързо и дейно, добави тя.

Фон дер Лайен изясни, че посредством новия инструмент за взаимност ще се активизират 100 милиарда евро, с цел да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да действат. Това е европейска взаимност, акцентира ръководителят на Еврокомисията.

Предвижда се тези 100 милиарда евро да бъдат обезпечени под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, с цел да подсигуряват, че служащите ще получават приход, а предприятията ще запазят чиновниците си. Това ще разреши на хората да продължат да заплащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще способства за обезпечаването на по този начин нужната непоклатимост на стопанската система, се споделя в известието на Европейска комисия.

Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от страните членки, и ще бъдат ориентирани там, където потребността от тях е най-спешна. Всички страни членки ще могат да употребяват този инструмент, само че той ще бъде от особена значимост за най-тежко засегнатите страни.

SURE ще поддържа схеми за понижено работно време и сходни ограничения, с цел да помогне на страните да запазят работни места и да защитят наети чиновници и независимо заети от риска да бъдат освободени от работа или да изгубят прихода си. Фирмите ще могат краткотрайно да понижат работното време на чиновниците си или краткотрайно да спрат цялата си активност, като страната ще обезпечи подкрепяне на приходите за неизработените часове.

Самостоятелно заетите лица ще получат заменяне на прихода предвид на актуалната изключителна обстановка.

Ще бъдат импортирани промени във Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се вкарат електронни ваучери, с цел да се понижи рискът от болест, и опция за закупуване на защитни средства за хората, които оказват помощ.

Комисията също по този начин скоро ще предложи набор от ограничения, с цел да подсигурява, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат нужната им поддръжка от общата селскостопанска политика, да вземем за пример посредством даване на повече време за внасяне на заявки за подкрепяне и повече време, с цел да се даде опция на администрациите да ги обработват, увеличение на предплатените заплащания при директни заплащания и на заплащанията за развиване на селските региони и обезпечаване на спомагателна еластичност за инспекциите на място, с цел да се сведе до най-малко нуждата от физически контакт и да се понижи административната тежест.

За да се подсигурява, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна потребност от тях, ще бъдат вероятни прехвърляния сред фондовете, както и сред категориите райони и сред задачите на политиките. Освен това ще отпаднат условията за съфинансиране, защото страните членки към този момент употребяват всички свои средства за битка с рецесията. Управлението ще бъде опростено.

Еврокомисията отбелязва, че макар положените съществени индустриални старания от страна на индустрията страните членки към момента се сблъскват с изострен дефицит на защитни средства и съоръжение за дихателна отбрана в някои региони. Те също по този начин не разполагат с задоволително лечебни заведения и биха имали изгода от опцията да реалокират пациенти в региони с повече запаси и да изпращат медицински личен състав на местата, които са най-тежко наранени. Освен това ще бъде нужна поддръжка за осъществяване на всеобщи проби, медицински проучвания, използване на нови лекувания и произвеждане, закупуване и разпределение на ваксини в целия Европейски Съюз.

Европейски Съюз предлага да се употребяват всички налични средства от бюджета на Европейски Съюз за тази година, с цел да се отговори на потребностите на европейските здравни системи.

В инструмента за незабавна поддръжка ще бъдат включени 3 милиарда евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в поддръжка на общите ресурси от съоръжение. Първият приоритет ще бъде ръководството на рецесията в региона на публичното здраве и обезпечаването на жизненоважно съоръжение и консумативи - от обдишващи апарати до персонални защитни средства, от мобилни медицински екипи до здравна помощ за най-уязвимите, в това число тези в бежански лагери.

Втората област е да се даде опция за увеличение на напъните за тестване. Предложението също по този начин ще разреши на комисията да провежда публични поръчки от името на страните членки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР