Европейската комисия предлага да бъде създаден нов социален фонд с

...
Европейската комисия предлага да бъде създаден нов социален фонд с
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага нов социален фонд с бюджет над 100 млрд. евро

Европейската комисия предлага да бъде основан нов обществен фонд с бюджет от 101.2 милиарда евро за интервала 2021 - 2027 година, съобщи пресслужбата на институцията.

Европейският обществен фонд плюс (ЕСФ+) ще бъде по-гъвкава и опростена версия на сегашния Европейски обществен фонд, като в него се сливат към този момент съществуващи фондове и стратегии. Програмите по ЕСФ+ ще се концентрират по-специално върху провокациите, открити в границите на европейския учебен срок и европейския дирек на обществените права.

Страните членки с високо ниво на младежи, които не работят, не учат и не се образоват, ще би трябвало да отделят най-малко 10% от финансирането по ЕСФ+ за ограничения в поддръжка на младежката претовареност. Поне 25% от финансирането по ЕСФ+ би трябвало да бъдат предоставени за ограничения за подкрепяне на общественото приобщаване на най-нуждаещите се. ЕСФ+ също по този начин ще поддържа напъните на страните членки за консолидиране на законно пребиваващите жители на страни отвън Европейски Съюз в техните трудови пазари и общества.

Подпомагане на съкратени служащи

Еврокомисията също така предлага Европейският фонд за пригаждане към глобализацията (ЕФПГ) да бъде преразгледан, с цел да може да се употребява по-ефективно в поддръжка на съкратени служащи. В момента служащите могат да получат помощ от фонда единствено когато съкращението им се дължи на изменящите се търговски модели или на последствията от финансовата и икономическата рецесия.

Според новите условия поддръжка ще може да се получава и при други аргументи за преструктуриране, да вземем за пример автоматизация, цифровизация и други, като се вземат поради новите провокации на трудовия пазар.

С новите правила ще бъде понижен от 500 на 250 броят на съкратените служащи, при който може да се кандидатства за помощ. Нивото на съфинансиране от фонда, което сега е 60%, ще бъде изравнено с най-високите нива на съфинансиране по ЕСФ+ за дадена страна членка. Това значи, че в някои случаи Европейски Съюз ще финансира по-голям дял от общите разноски.

Фонд " Правосъдие, права и полезности "

Комисията предлага нов фонд " Правосъдие, права и полезности ", който ще включва стратегиите " Права и полезности " и " Правосъдие ". Предложеният бюджет на фонда е 947 млн. евро за 7 години, като 642 млн. евро са за програмата " Права и полезности " и 305 млн. евро — за стратегия " Правосъдие ".

Тази стратегия да вземем за пример ще подкрепя битката с неравенството и дискриминирането, по-добрата отбрана на децата и подобряването на правосъдното съдействие за по-ефективна битка с престъпността и тероризма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР